beschrijving | | Broederschap Weert houdt op Sacramentsdag donderdag-koopavond 4 juni een klassieke Sacramentsprocessie in het stadscentrum van Weert. Na de avondmis (19.00 uur) in de Sint Martinuskerk start de processie om 20.00 uur op de Markt. De route gaat via de Langstraat, de Singel en het Sint Rafaelpad naar de Nieuwe Markt en weer terug via de Meikoel en door de Maasstraat. De processie eindigt in de tuin van de Abdij Maria Hart van de Zusters Birgittinessen aan de Maasstraat. Er lopen tientallen groepen en een paar honderd deelnemers mee. Een gratis kijk-en-luister-spektakel vol devotie.
“Katholiek is zo gek nog niet!”, zeg Erik van der Lugt, de proost van Broederschap Weert, “Sacramentsprocessies staan gelukkig weer volop in de belangstelling. Na jaren afwezigheid vonden wij dat het hoog tijd werd voor een stadsprocessie door de straten van Weert. Hopelijk is dit weer het begin van een mooie traditie!” Tijdens de ommegang zal het Allerheiligste Sacrament (de heilige Hostie) in een monstrans door de straten van Weert worden gedragen.
Route door winkelcentrum van Weert Sacramentsdag wordt in de Sint Martinuskerk gevierd met een avondmis die begint om 19.00 uur. Het Groot Sint Martinuskoor luistert de viering muzikaal op. De processie start om 20.00 uur, direct na de mis. De processie telt bij elkaar tientallen groepen en een paar honderd deelnemers. Vanuit de Sint Martinuskerk (1456) vertrekt de stoet naar de Langstraat. Bij de ‘bult van Verheggen’ rechtsaf de Singel op naar het oude postkantoor. Weer rechtsaf over het Sint Rafaelpad langs de Mariakapel in de tuin van het voormalige Ursulineklooster. Over de Nieuwe Markt en Meikoel bij Sociëteit Amicitia (1842) naar de Maasstraat. De processie eindigt in de tuin van de Abdij Maria Hart van de Zusters Birgittinessen aan de Maasstraat. In de tuin bevindt zich het rustaltaar waar iedereen de zegen krijgt met het Allerheiligste.
Groepen en deelnemers “Onze Sacramentsprocessie heeft een devoot en religieus karakter.”, legt Gert-Jan Tullemans, broedermeester en organisator uit, “Wij zijn blij dat er zoveel enthousiasme bij de deelnemers, het publiek en de ondernemers is. Het geloof is er nog steeds!” Aan de processie nemen deel diverse priesters van parochies, acolieten, misdienaars, zusters Birgittinessen, broederschappen uit Nederland, Mariadraagsters, pages, schutterijen, koren, muziekkorpsen, vrouwen- en ouderenverenigingen en scoutinggroepen.
|