Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 16 januari 2015    Evangelie van 2015-01-16
begintijd15:45 uur
 titelOratie prof.dr. Hübenthal: Moderne orthodoxie
beschrijving

Inaugurele rede prof.dr. Christoph Hübenthal (hoogleraar systematische theologie, Radboud Universiteit Nijmegen): Moderne orthodoxie.

Hübenthal bespreekt de vraag of een orthodoxe interpretatie van het christelijk geloof op de bodem van de moderniteit wel of niet mogelijk is. De beantwoording is van cruciaal belang voor een publieke theologie die - meestal onuitgesproken - de context van de moderniteit als vanzelfsprekend veronderstelt. Daartegenover ontkennen vertegenwoordigers van de zo genaamde radical orthodoxy dat het moderne denken, in het bijzonder het verlichtingsdenken, een rechtzinnige doordenking van de christelijke geloofstraditie überhaupt toelaat.

Hübenthal presenteert eerst een concept van publieke theologie dat gebruik maakt van het moderne denken en moderne denkpatronen als vanzelfsprekend veronderstelt. Vervolgens onderzoekt hij aan de hand van de christologie van Johannes Duns Scotus, of niet juist zijn theologisch paradigma als een orthodoxe interpretatie van het christelijk geloof gezien dient te worden. Als dat zo is, dan kan ook het moderne denken - dat inderdaad een uitvloeisel van een middeleeuwse theologische paradigmawisseling blijkt te zijn - principieel als grondslag voor een orthodoxe herformulering van het christelijk geloof begrepen worden. Daarmee is dan ook het aanvankelijk gepresenteerde concept van publieke theologie niet per se een heterodoxe theologische onderneming.

Biografie
Christoph Hübenthal is hoogleraar Systematische theologie aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde theologie aan de Eberhard-Karls-University Tübingen, waar hij in 1996 ook promoveerde. In 2006, behaalde dr. Hübenthal aan diezelfde universiteit zijn Habilitation. Hübenthal werkte aan het International Center for Ethics in the Sciences and Humanities Tübingen en is sinds 1999 verbonden aan de Radboud Universiteit.

info

www.ru.nl/ftr/actueel/academische/@967365/moderne-orthodoxie

locatieAcademiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit Nijmegen
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl