Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 5 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-05
 titelBonifatius en Europa
beschrijvingOp 5 oktober houdt Auke Jelsma, emeritus-hoogleraar aan de Theologische Hogeschool in Kampen, een lezing over Heilige Bonifatius en Europa.

In het lopende jaar 2004 krijgt de H. Bonifatius volop aandacht. Hoewel hij bekend stond als de "apostel van Duitsland", wordt hij thans in de literatuur ook wel aangeduid als "De grondlegger van Europa". Op zes plaatsen in ons land is een Bonifatius-opera uitgevoerd die een goede pers kreeg. In Duitsland was er een musical die een hit geworden is. Ook de Europese Unie gaf dit onderwerp aandacht en verstrekte tevens subsidie.

De redactie van Pastorale, het R.K. kerkblad voor Rijswijk, Spoorwijk en Laakkwartier, dat een oplage heeft van 4600 stuks, organiseert enkele lezingen waarin de figuur van de H.Bonifatius, én zijn betekenis voor Europa centraal staan.

De eerste vindt plaats op 5 oktober a.s. in de H.Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg. Spreker is hierbij Auke Jelsma, emeritus-hoogleraar aan de Theologische Hogeschool in Kampen.. Hij heeft vóór zijn hoogleraarschap van 1966 - 1970 als jongerenpredikant gewerkt in het Haagse Valkenboskwartier.

Auke Jelsma mag worden beschouwd als Bonifatiuskenner bij uitstek, getuige zijn publicaties:

Bonifatius, zijn leven, zijn invloed, 2e druk, Zoetermeer 2003, is een omwerking van een eerder werk over deze heilige uit 1973. Fragmenten uit brieven en documenten van Bonifatius zelf en van naaste medewerkers vormen als het ware vensters die ons in staat stellen in direct contact met de heilige te komen.

Bij zijn omzwervingen op het vasteland van Europa heeft Bonifatius ook gepreekt. Een bundel van vijftien preken wordt al sinds de middeleeuwen aan hem toegeschreven. In zijn boek Het leven als leerschool; preken van Bonifatius, Laren 2003, heeft Jelsma deze preken uit het Latijn vertaald en van commentaar voorzien. Ook deze preken stellen ons in staat Bonifatius en zijn tijd beter te verstaan.
Beide boeken werden in de pers bijzonder positief beoordeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de auteur veel uitnodigingen ontving, zelfs van het Europese Parlement, om lezingen over Bonifatius en zijn tijd te verzorgen. Het verheugt ons dan ook bijzonder deze innemende persoonlijkheid straks als spreker in ons midden te hebben.

De lezing (5 oktober 2004, 20.00 uur, H.Bonifatiuskerk) duurt niet langer dan een uur, waarna ontmoeting met consumptie. Toegang is gratis.

infoWim Hueber
(070) 3930767
hueber90@Zonnet.nl
locatieH. Bonifatiuskerk, Van Vredenburchweg
plaatsRijswijk (Zuid-Holland)
postcode22
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl