Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneervrijdag 12 t/m zondag 14 december 2014    Evangelie van 2014-12-12
begintijd19:00 uur
eindtijd14:00 uur
 titelWeekend jonggehuwden en aanstaande trouwers
beschrijving

CCV in het bisdom Gent organiseert in samenwerking met de Oude Abdij van Drongen en IJD-Gent:

Het huwelijk: leerschool van menselijkheid
Weekend voor jonggehuwden en aanstaande trouwers

Oude Abdij van Drongen
van vrijdagavond 12 december tot zondagmiddag 14 december 2014

In de huwelijksviering beloven we elkaar trouw. Dat is ons antwoord op de Liefde die ons samenbrengt. We geloven en vertrouwen in elkaar, in het leven dat goed en beloftevol is en in Iemand die ons aan elkaar geeft en die ons draagt “in goede en in kwade dagen”.

Dat antwoord wordt waargemaakt in het leven van elke dag. Het huwelijk is daarbij “een leerschool van menselijkheid”. Het leert ons elkaar te vertrouwen, gastvrij te zijn, ons verantwoordelijk te weten voor anderen, om te gaan met beperking en met falen, vergiffenis te schenken en te ontvangen,… In de dagelijkse beleving van het huwelijk leren we wat mens-zijn is! 

“We moeten altijd weer opnieuw ontdekken dat de dagelijkse hernieuwing van de liefde tussen gehuwden, het moeizame werk van de opvoeding van de kinderen, kortom alles wat het eigene van het familiale leven uitmaakt, de plaats is waar gehuwde christenen de navolging van Christus beleven.” (Enzo Bianchi)

Tijdens dit weekend neem je als partners “vrij” voor elkaar. Korte inleidingen en getuigenissen zetten je op weg. Je neemt tijd voor persoonlijke reflectie en voor onderlinge uitwisseling. Je ontmoet in een ontspannende sfeer andere koppels. Het unieke kader van de Oude Abdij in Drongen en de liturgische vieringen die het weekend ritmeren helpen ons om te ontdekken wat het kan betekenen in geloof en vertrouwen het leven te delen en samen te vieren.

Doelgroep
Dit weekend is bedoeld voor “jonggehuwden” (koppels die maximum 10 jaar zijn gehuwd) en voor koppels die zich voorbereiden op het huwelijk.

Begeleiding
Dirk Boone en Pieter Van Petegem (Oude Abdij), Han Koole en Dieter Van Belle (CCV), Tim Vanmechelen (IJD), Lode Aerts en Peter Malfliet (Bisdom Gent)

Programma
Vrijdag 12 december
19.00 u. Onthaal, kamers betrekken, welkomstdrankje
20.00 u. Filmische verkenning: “Het avontuur van het huwelijk…” –  Dagsluiting in de kapel – Gelegenheid tot ontmoeting

Zaterdag 13 december
Voormiddag
Het huwelijk, leerschool van menselijkheid :
- over trouw en vertrouwen,
- over dragen en gedragen worden,
- over omgaan met verschil,
- over liefhebben in vrijheid

Inleiding, persoonlijke reflectie en tijd voor uitwisseling per koppel

Namiddag
Het huwelijk, een diepmenselijke realiteit :
- leven met elkaars beperktheid,
- vergiffenis schenken én ontvangen,
- verzoend leven

Inleiding, uitwisseling per koppel, gebedswake met liederen uit Taizé en gelegenheid om het sacrament van de verzoening te ontvangen

Avond
Feestelijke maaltijd

Zondag 14 december
Voormiddag
Inleiding en gesprek: Hoe de christelijke huwelijksliturgie en de eucharistie tonen dat het huwelijk een diepmenselijk én goddelijk verbond is.

11.00 u. Eucharistieviering op de derde zondag van de advent: “Weest altijd blij. Dankt God voor alles.” (Paulus in de eerste brief aan de christenen van Tessalonica)
12.30 u. Afsluitend middagmaal

Na de middag: vertrek

Praktisch
Je hoeft buiten de gewone benodigdheden (toilet- en slaapgerief, lakens voor matras met dekbed – er zijn 1-persoonsbedden, maar die kunnen tegen mekaar worden geschoven – schoenen waarmee je ook in de tuin kan lopen, iets om te schrijven) niets mee te brengen.

Inschrijven gebeurt vóór 3 december 2014,
- door te mailen naar vorming.gent@ccv.be , daar vermeld je:
   jullie beide namen
   of je gehuwd of aanstaande trouwers bent
   je adres(sen)
   bijzondere aandachtspunten (bijv. op vlak van de maaltijden)
- en door € 200 per koppel over te schrijven op rekening BE 52 7330 4855 6109 van CCV in het bisdom Gent, met vermelding ‘WE huwelijk’ en jullie namen.
In die prijs is alles inbegrepen: overnachtingen, maaltijden, inleidingen en zo meer. De prijs mag geen belemmering zijn: laat het ons weten als je graag reductie wil.

In de week voor het weekend ontvang je een bevestigingsmail.

info

Dieter Van Belle
09 / 235 78 52
dieter.van.belle@ccv.be

locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl