Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerdonderdag 18 september 2014    Evangelie van 2014-09-18
 titelAmbachtsdag historisch metselwerk
beschrijving

Hobéon organiseert op 18 september in samenwerking met Van Hoogevest Architecten en de Nieuwe Bavo in Haarlem de ‘Ambachtsdag historisch metselwerk’. Het thema van deze dag is: restauratie van voegwerk, metselwerk en bouwkeramiek aan monumenten. De rode draad van de dag is de restauratie van de Kathedrale Basiliek St. Bavo (De nieuwe Bavo) waar wij deze dag te gast zijn.

De naam ‘ambachtsdag’ is nadrukkelijk gekozen om aan te geven dat het gaat over de praktijk op de steiger en over het ambacht als de kern van het restaureren. Daarom is deze dag van belang voor uitvoerenden (voegers, metselaars) maar ook voor uitvoerders, werkvoorbereiders en andere medewerkers van aannemers, èn voor opdrachtgevers, architecten, adviseurs en toezichthouders.

Tijdens de dag wordt recent ‘herontdekte’ kennis van het aloude voeg/metsel ambacht gepresenteerd. Deze kennis is het resultaat van een samenwerking in 2013-2014 tussen onderzoekers en uitvoerende partijen, onder andere voor de URL’s restauratie metselwerk en -voegwerk. Wetenschappelijk onderzoek en praktijk zijn daardoor dichterbij elkaar komen te liggen met als gevolg veel praktisch toepasbare nieuwe inzichten.

Op de ambachtsdag krijgt u dus antwoord op vragen! Maar niet zonder dat eerst duidelijk is welke vragen er gesteld moeten worden voordat er een antwoord mogelijk is. Ook worden oude mythes ontzenuwd als: “in een monument hoort een knip/snijvoeg” of “bij een monument werken we altijd met kalk, géén cement”, of juist: “ik doe er altijd wat cement bij anders kan ik de mortel niet verwerken”.

Het programma bestaat uit diverse korte lezingen, die worden afgewisseld met workshops en rondleidingen door de Bavo. Daarin zullen thema’s uit de lezingen aan de hand van de ervaringen tijdens de restauratie van de Bavo aan bod komen.

Vakmanschap is iets om trots op te zijn, daarom zijn er ook opleidingen aanwezig en streven we ernaar veel ruimte te geven aan leerlingen. Tijdens de workshops kunnen zij, maar ook de doorgewinterde vakman of de projectleider van een architectenbureau, het antwoord ontdekken op vragen als: Wanneer is een mortel met kalk het beste en wanneer dan met tras, kalk, luchtkalk, hydraulische kalk, traskalk, of cement? In welke samenstelling? En welke soort zand is in deze situatie dan het beste? Voor de hand liggende vragen die lang niet altijd gesteld worden, maar die wel een beter resultaat kunnen opleveren en bovendien tot veel kennis en inzicht leiden.

Programma (onder voorbehoud)

09.00 uur Inloop met koffie
09.30 uur Welkom en introductie van de Nieuwe Bavo
door Gijsbert van Hoogevest, architect van de restauratie.
09.45 uur Opening + toelichting thema. Evert Jan Nusselder, dagvoorzitter.
10.05 uur Historisch kader:
‘Baksteen in verband gebracht: Hoe een gebakken product de mode van zijn tijd volgt’. Ronald Stenvert, bouwhistoricus en onderzoeker van historisch materiaal.
10.30 uur ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’:
objectiveren door zelf uit te voeren materiaalonderzoek. Rob Crèvecoeur, onderzoeker en praktisch adviseur.
10.50 uur Rondleiding – kraampjes en workshops op het bouwterrein
11.55 uur Keuzes maken begint op de steiger, Klaas Boeder, auteur URL Restauratievoegwerk.
12.20 uur Grondstoffen:
‘Herontdekte’ kennis van het metsel- en voegambacht. Louis Gerdessen, projectleider bij Van Hoogevest Architecten en van de restauratie van de Nieuwe Bavo.
12.40 uur Lunch & Rondleiding – kraampjes en workshops op het bouwterrein
13.30 uur Meten is weten;
Bouwkeramiek, restauratie en vervangen, hoe doe je dat? Rob Vermeulen, bestuurslid Stichting Historie Grofkeramiek.
13.55 uur Waarop te letten bij de vervanging van historische mortels?
Een praktisch verhaal. Caspar Groot, zelfstandig gevestigd onderzoeker en adviseur.
14.15 uur Rondleiding – kraampjes en workshops op het bouwterrein
15.20 uur Het voorbereidende werk:
Gevelreinigen en uithakken, Michiel van Hunen, materiaal expert (o.a.) baksteen, voegwerk, RCE.
15.45 uur Restauratie; waarom doen we het?
Geraakt door schoonheid en symboliek. Bernardette van Helleberg Hubar, onderzoeker kerkelijke interieurs.
16.05 uur Samenvatting en afsluiten, Evert Jan Nusselder, dagvoorzitter.
16.30 uur Borrel

Kosten
Kosten zijn € 75 per persoon inclusief, koffie, thee, lunch en borrel. Leerlingen van opleidingen Voeger Niveau II en (Restauratie) Metselaar Niveau III zijn van harte welkom. Voor hen is er een gereduceerd tarief van € 25

Er is ruimte voor 50 leerlingen. Inschrijven kan vóór 7 juli 2014

info

evenementen@hobeon.nl
www.hobeon.nl/certificering/organisaties/architectuur_en_monumentenzorg

locatieKathedrale Basiliek Sint Bavo, Leidsevaart 146
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl