Vandaag is vrijdag 12 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 31 mei 2014    Evangelie van 2014-05-31
(Maria bezoekt haar nicht Elisabet)
begintijd17:00 uur
 titelAfsluiting Mariamaand mei bij kapel Leenhof
beschrijving

Hulpbisschop Everard de Jong sluit op zaterdag 31 mei de Mariamaand mei af bij de Mariakapel van Leenhof (Schaesberg). Bisschop Wiertz opende hier begin deze maand de Mariamaand. De viering vindt plaats om 17.00 uur. Zangvereniging De Bronsheimers uit Brunssum verleent vocale medewerking. In de meimaand zijn er vieringen bij Mariakapellen op tal van plekken in Limburg. De kapel van Leenhof is daar één van.

De eerste sporen van een maand bijzonder toegewijd aan de verering van Maria komen uit het oosten. Bij de Kopten is het december, bij de Grieks-Byzantijnen augustus. In het westen is de meimaand als Mariamaand een reactie op de heidense feesten die aan het begin van de meimaand gevierd werden. Dit blijkt bijvoorbeeld als in 1579 de heilige Carolus Borromeüs in Milaan speciale Mariadevoties voorschrijft tegen uitlopers van deze excessen. Ook de heilige Filippus Neri bidt in de 16de eeuw met de Romeinse jeugd in de maand mei speciaal tot Maria.

De eigenlijke Mariadevotie is van barokke oorsprong. De jezuïeten oefenen er in de 18de eeuw grote invloed op uit, waardoor de devotie tot een volksdevotie uitgroeit. Oorspronkelijk in de kring van het gezin, religieuze communiteit gepraktiseerd, gewoonlijk rond een versierd Mariabeeld, verovert de devotie geleidelijk aan het kerkgebouw. Via Italië ontstaat ook in Frankrijk en Spanje een sterke devotie. In Duitsland is er aanvankelijk nog enige reserve, maar omstreeks het midden van de 19de eeuw is de meimaanddevotie verspreid over heel Europa, de Verenigde Staten en in de missie van China. Door de latere missionarissen wordt zij verspreid in alle missiegebieden.

In Limburg kenmerkt de volksdevotie in de Mariamaand mei zich vooral in een groter bezoekersaantal aan specifieke Mariabedevaartsoorden als Tienray, Maastricht en Roermond en tientallen kleinere plekken, maar ook door bezoeken aan de vanuit Limburg niet ver weg gelegen bekende buitenlandse Mariaplaatsen Kevelaer, Banneux en Scherpenheuvel. In veel parochiekerken wordt in de meimaand dagelijks het rozenkransgebed gebeden.

info

www.bisdom-roermond.nl

organisatieBisdom Roermond
locatieMariakapel van Leenhof, Leenderkapelweg
plaatsSchaesberg (Limburg)
postcode63
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl