Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse cultschrijfster Flannery O’Connor (1925-1964) overleed. Haar vreemde verhalen (‘Een goede man is moeilijk te vinden’, ‘De kreupelen zullen ons voorgaan’, ‘Dag des oordeels’, ‘Alle dingen die opwaarts gaan komen ergens samen’, ‘Het leven dat u redt kan het uwe zijn’, ‘De kunstnikker’, ‘Nette boerenmensen’), meestal gesitueerd in het Zuiden van de VS, zitten vol harde ironie, vlijmscherp, kurkdroog taalgebruik en groteske maar merkwaardig herkenbare situaties.
Vaak wordt een arrogante, burgerlijke moraal door het leven zelf gedwongen tot een zuiverend en pijnlijk, maar bevrijdend realisme. Flannery inspireerde artiesten als Bruce Springsteen, de gebroeders Coen, Quentin Tarantino en Bono.
De buitengewoon boeiende figuur en werk van Flannery zullen gepresenteerd worden door Tjerk de Reus, een van Nederlands bekendste recensenten van christelijke literatuur.
De CobbenhagenAvonden willen kennis laten maken met hoogtepunten uit de christelijke cultuur.
Zoals Marinus Cobbenhagen, de stichter van de Tilburgse academie, zei: ‘Een wetenschapper die in het kunstzinnige niet een zekere hoogte bereikt heeft, zal nimmers iets groots presteren. Hij vervalt te gemakkelijk tot het kleine spul, de wetenschap van het niet wetenswaardige.’
De avonden beginnen om 20.00 uur. Tijdens de avond is er altijd - muziek - de presentatie van ‘iets prachtigs’ - gelegenheid voor vragen - boekentafel - borrel. Einde: 22.00 uur.
|