Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Centrum voor Parochiespiritualiteit
(Parochiespiritualiteit)

Centrum voor Parochiespiritualiteit

Website E-mail

Het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) wil parochies in Nederland inspireren en ondersteunen bij de verdieping van een doorleefd katholiek geloof en de opbouw van parochiegemeenschappen.

Centrum voor Parochiespiritualiteit
Heijendaalseweg 300
6525 SM Nijmegen

tel: (024) 355 80 29 (via receptie klooster Brakkenstein)
www.parochiespiritualiteit.org

facebook.com/centrumvoorparochiespiritualiteit

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 17 mei 2014    Evangelie van 2014-05-17
begintijd09:30 uur
eindtijd14:00 uur
 titelSpiritualiteitsdag - Nuchtere mystiek
beschrijving

Het Centrum voor Parochiespiritualiteit te Nijmegen organiseert op zaterdag 17 mei 2014 weer de jaarlijkse spiritualiteitsdag.

Dit jaar is het thema Nuchtere mystiek voor elke dag - De Moderne Devotie.

De Moderne Devotie, de grote spirituele hervormingsbeweging uit de Late Middeleeuwen, staat weer volop in de belangstelling. Door recent onderzoek (met name door het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen) is deze beweging steeds meer naar voren gekomen als een spiritualiteit die vooral oog heeft voor de aanwezigheid van het goddelijke in het alledaagse. Maar hoe komen wij achter het gedachtengoed van de moderne devoten? Op de eerste plaats door aandacht voor haar geschiedenis en door samen lezen in de bronnen. En vervolgens door met een gevoelig oog en oor te (leren) kijken naar beelden en te luisteren naar muziek van die tijd. Want het geestelijk erfgoed van de moderne devoten zit vol symbolen. En zijn wij niet allemaal een beetje moderne ‘devoten’, als we God zoeken in de dagelijkse dingen, zijn Woord voortdurend overdenken (herkauwen) en het uitvoeren in sociale dienstbaarheid? “Leg een rapiarium aan vol wijze gedachten”, zeggen de moderne devoten, “houdt het altijd bij je; dan heb je altijd iets om over na te denken”. De moderne devotie nodigt ons uit om een onderschat paradigma opnieuw te ontdekken. U bent van harte welkom!

Inleider: dr. Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut en docent aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zijn voornaamste belangstelling ligt op het vlak van cultuur, filosofie en religie in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Programma
09.30 uur ontvangst met koffie/opening boekentafel
10.00 uur 1e inleiding
10.45 uur koffiepauze/boekentafel
11.15 uur 2e inleiding en tijd voor vragen en reacties.
12.45 uur Stil moment
13.00 uur Gezamenlijke lunch en afscheid
14.00 uur Einde

Locatie
Tuinzaal
van het Klooster Brakkenstein
Heijendaalseweg 300 (ingang Pastoor Wichersstraat)
6525 SM  Nijmegen

Aanmelding
Wij stellen het zeer op prijs als u zich, in verband met de organisatie, vóór 12 mei 2014 aanmeldt

Kosten
Als vergoeding vragen wij een bedrag van € 25,- p.p., inclusief lunch, teksten en materiaal. Graag vooraf te voldoen op rekeningnummer iban: NL30 INGB 0000 1181 11 ten name van Centrum Parochie Spiritualiteit te Nijmegen

info

(024) 355 80 29 (receptie)
cps.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl
www.parochiespiritualiteit.org

organisatieCentrum voor Parochiespiritualiteit
locatieTuinzaal van het Klooster Brakkenstein, Heijendaalseweg 300
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl