Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
Nederlandse Sint Gregoriusvereniging
(NSGV)

Nederlandse Sint Gregoriusvereniging

Website E-mail

Behartigt de belangen van al diegenen die regelmatig zingen in een kerkkoor en bevordert de liturgische muziek.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 17 mei 2014    Evangelie van 2014-05-17
begintijd10:00 uur
eindtijd14:00 uur
 titelStudiedag - Godlof! Maar hoe?
beschrijving

Wat is goede liturgische muziek? Deze vraag is actueler dan ooit. Met het nieuwe Liedboek uit 2013 hebben de protestantse kerken de muzikale keuzemogelijkheden aanzienlijk uitgebreid. En in Duitsland is recent de nieuwe rooms - katholieke zangbundel Gotteslob verschenen. In de rooms - katholieke kerk in Nederland lijkt het repertoire almaar kleiner te wor den.

Wat is goede liturgische muziek? Wat willen, kunnen en mogen we zingen in de rooms - katholieke eredienst? Deze vraag roept een andere vraag op: wat zijn de criteria om te bepalen wat ‘goed’ is? Wie bepaalt deze criteria? De bisschoppen van de Nederla ndse Kerkprovincie hebben ervoor gekozen een Repertorium uit te brengen waarin zij gezangen opnemen die zij ‘goed’ vinden. Ze voeren daarmee een impliciet beleid: de criteria kunnen indirect uit de kenmerken van de opgenomen gezangen afgeleid wor den. Meer expliciet beleid is verwoord door de bisschoppenconferentie van de Verenigde Staten in de vorm van een Directorium . Onder de uitnodigende titel Sing to the Lord (2007) hebben zij criteria en richtlijnen omtrent hedendaagse kerkmuziek vastgelegd. Het is de moeite waard kennis te maken met dit document en het te spiegelen naar de Nederlandse situatie.

Tijdens deze studiedag gaan we in op dit Amerikaanse document, dat in Nederlandse vertaling verschenen is onder de titel: Godlof! Maar hoe? Met dit document in de hand willen we het gesprek over criteria, dat in Nederland eigenlijk nog niet gevoerd is, op gang brengen. Op geleide van enkele deskundigen gaan we in op de rituele, muzikale en pastorale kanten van het kerklied. Een spannende studiedag, met korte lezingen, discussie en muziek. Mogelijk gemaakt met financiële steun van de NSGV.

Programma
10.00 uur - Inloop
10.30 uur - Welkom door Henk van Hout (dagvoorzitter)
10.40 uur - Introductie door Martin Hoondert: ‘Hoor, er is iets nieuws begonnen!’
11.00 uur

  • Ritueel: Ad de Keyzer
  • Muzikaal: Richard Bot
  • Pastoraal: Meike Hettinga
  • Bij elke lezing: muziek

12.00 uur - Pauze met een broodje
12.45 uur - Panel en zaaldiscussie over beleidsimplicaties voor ons land
13.15 uur - Slotlezing Willem Marie Speelman
13.45 uur - Boekpresentatie: Godlof! Maar hoe?
14.00 uur - Einde

Details
Datum: 17 mei 2014 van 10.00 - 14.00 uur
Kosten: € 15 (incl. lunch). Op de dag zelf is het boek (vers van de pers) te koop.
Locatie: Kathedrale Koorschool, Plompetorengracht 5, Utrecht (nabij Utrecht CS)

info

bureautst@uvt.nl
(013) 466 3800
www.luce-crc.nl

organisatieNederlandse Sint Gregoriusvereniging
locatieKathedrale Koorschool, Plompetorengracht 5
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl