Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 17 mei 2014    Evangelie van 2014-05-17
begintijd10:30 uur
 titelWijding bisschop Van Megen
beschrijving

De bisschopswijding van mgr. Bert van Megen uit Eygelshoven (Kerkrade) vindt plaats op zaterdag 17 mei om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De wijding wordt verricht door de staatssecretaris van de Heilige Stoel, kardinaal Pietro Parolin. Mgr. Van Megen wordt tot bisschop gewijd, omdat hij benoemd is tot nuntius.

De kardinaal-staatssecretaris, meestal kortweg aangeduid als staatssecretaris, is de eerste medewerker van de paus in diens hoedanigheid van universeel herder van de Katholieke Kerk. Hij is verantwoordelijk voor de diplomatieke en politieke activiteiten van de Heilige Stoel. Sinds 2013 is de Italiaan Pietro Parolin staatssecretaris. Hij komt speciaal voor de bisschopswijding van Mgr. Van Megen naar Nederland. Het is voor het eerst in 15 jaar dat er weer een bisschopswijding in Limburg plaatsvindt. De laatste keer was dat de wijding van hulpbisschop Everard de Jong in 1999, eveneens in de kathedraal.

De 52-jarige Mgr. Van Megen is priester van het bisdom Roermond. Op 7 maart werd bekend dat hij benoemd is tot nuntius in Soedan. Hij krijgt daarbij de titel van aartsbisschop. Een nuntius is de officiële diplomatieke vertegenwoordiger (ambassadeur) van de Heilige Stoel in het land of de landen waar hij geaccrediteerd is. Van Megen is de enige Nederlandse priester in de diplomatieke dienst van de Heilige Stoel. De afgelopen jaren werkte hij op de nuntiaturen in Soedan, Brazilië, Slowakije, Israël, Verenigde Naties (Zwitserland) en meest recentelijk als Chargé d’Affaires (zaakgelastigde) in Malawi.

Een nuntius is altijd aartsbisschop. Veelal vindt een bisschopswijding van een nuntius plaats in Rome. Opdat ook zijn familie er bij kan zijn, zal dit in het geval van Van Megen in Roermond zijn. Voor de wijding op 17 mei zal een aantal bisschoppen uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd.

info

www.bisdom-roermond.nl

organisatieBisdom Roermond
locatieSint-Christoffelkathedraal, Grote Kerkstraat 29
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl