Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 23 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-23
 titelOrgelconcert met Everhard Zwart
beschrijvingDe Stichting Orgelconcerten Moordrecht gaat haar concertserie voor het jaar 2004 afsluiten met een concert door de bekende organist Everhard Zwart uit Krimpen a/d IJssel op zaterdag 23 Oktober a.s. in de Ned. Herv. Kerk te Moordrecht.

Deze kerk bezit een mooi historisch orgel uit 1773 van de vlaamse orgelbouwer Louis del Haye uit Antwerpen. Het orgel bezit een grote draagkracht en een heldere, sprankelende klank en is daardoor goed geschikt voor het vertolken van alle soorten stijlperioden in de muziekliteratuur. Everhard Zwart heeft aangegeven altijd graag naar Moordrecht te komen, mede vanwege de vriendelijke speelaard van dit orgel. Het aansprekende orgelspel en de vertolking van de romantische orgelwerken door deze organist zijn reeds voldoende bewezen.

Everhard Zwart (5 augustus 1958), kleinzoon van de legendarische Jan Zwart; leerling van Feike Asma, verwierf reeds grote bekendheid als organist, enerzijds door zijn enthousiaste ijver voor de

"Hollandse Koraalkunst", waarvoor de basis al werd gelegd door zijn grootvader, anderzijds door zijn virtuoze vertolking van vele grote composities uit de orgelliteratuur.

Everhard Zwart ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart - organist van de Bovenkerk te Kampen - waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma - organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasium diploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. In 1983 en 1984 werd hij uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie).

Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel. Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid mede te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Fransromantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; daarnaast is hij een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Dit jaar 2004 is hij 25 jaar als concertorganist actief is in binnen- en buitenland.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is € 3,50 voor volwassenen en

infoStichting Orgelconcerten Moordrecht
(0182) 373414
M. Vuijk
M.Vuyk@minez.nl
locatieNed. Herv. Kerk
plaatsMoordrecht (Zuid-Holland)
postcode28
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl