Vandaag is vrijdag 12 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzaterdag 10 mei 2014    Evangelie van 2014-05-10
 titelOpen Kloosterdag 2014
beschrijving

Na het succes van vier Open Kloosterdagen (respectievelijk in maart 2000, in maart 2003, in mei 2006. in april 2008 en in juni 2012) zal dit jaar voor de zesde keer een landelijke Open Kloosterdag gehouden worden en wel op 10 mei 2014.

‘Geroepen om te delen’ is het KNR-jaarthema voor 2014. De KNR heeft de religieuze gemeenschappen, die deelnemen aan Open Kloosterdag  opgeroepen om hier op aan te sluiten. Inspiratie daartoe vinden we in de apostolische exhortatie Evangelii Gaudium van paus Franciscus, waarin hij oproept tot een eenvoudige levensstijl en tot solidariteit met de armen. Liever een kerk die verwond en vuil is omdat zij op straat vertoeft, dan een kerk die ongezond is omdat zij zich opsluit in haar eigen veiligheid, aldus de paus. Zijn brief biedt veel stof tot nadenken over de actuele betekenis van vrijwillige armoede.

Jezus waste de voeten van Zijn leerlingen. De Heer raakt betrokken en Hij betrekt de zijnen als Hij neerknielt om hun voeten te wassen. […] Een evangeliserende gemeenschap raakt in woord en daad betrokken bij het dagelijks leven van mensen; zij overbrugt afstanden, is bereid zich zo nodig klein te maken, en omhelst het menselijk leven, raakt het lijdende vlees van Christus in anderen. […] Een evangeliserende gemeenschap staat naast mensen op elke stap van de weg, ongeacht hoe moeilijk dit blijkt te zijn of hoe lang het ook mag duren. (Art. 24) Mijn hoop is dat we ons niet zozeer laten bewegen door de angst van het rechte pad af te raken dan wel door de angst om opgesloten te raken binnen structuren die ons een vals gevoel van zekerheid bieden, binnen regels die ons hardvochtig doen oordelen, binnen gewoontes die ons een gevoel van zekerheid bieden, terwijl er aan onze deur mensen staan te verhongeren en Jezus nooit moe raakt ons te zeggen: “Geef hen iets te eten”. (Mk 6, 37) (Art. 49)

Tijdens de Open Kloosterdag zal deze kern van evangelisch leven speciaal onder de aandacht worden gebracht, voorzover deze binnen de spirituele traditie van de ontvangende orde of congregatie steeds centraal heeft gestaan en nog steeds staan.

info

(073) 692 13 21
www.openkloosterdag.nl

locatieDiverse kloosters
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl