Als eerste paus in de geschiedenis koos Jorge Bergoglio voor de naam ‘Franciscus’, naar Franciscus van Assisi, de grote Italiaanse heilige uit de 13de eeuw. Over deze eerste bedelmonnik én kerkvernieuwer maakte RKK-televisie een drieluik: ‘Bodar door het land van Franciscus’.
Met de geboortegrond van Franciscus als decor, het haast hemelse Umbrië, volgt priester/kunsthistoricus Antoine Bodar het levensverhaal van de laat-middeleeuwse mensenvriend, vredestichter, prediker, dierenfluisteraar en mysticus. Hoe een brassend rijkeluiszoontje dé icoon werd van radicale armoede en grenzeloze liefde voor alles wat leeft.
Antoine Bodar: ‘Aan de hand van de plaatsen waar Franciscus heeft verbleven wordt de serie een meditatieve kijk op de historische figuur van Franciscus en zijn betekenis. Saai wordt het niet, er zal veel aandacht zijn voor de psychologie van deze echte man van vlees en bloed. Hij was iemand die van huis uit rijk was en voor de radicale armoede koos. Hij wilde een stoere ridder worden, maar werd uiteindelijk stichter van de adellijke troepen van de geest.’
Herfstig Umbrië In de eerste week van november 2013 trok Bodar met een cameraploeg door het herfstige Umbrië, een bos-en rotsachtig gebied op ruim twee uur rijden van Rome. Zeven dagen achtereen maakten ze opnamen van prachtige natuur, oogverblindende kunst, wonderschone middeleeuwse stadjes en natuurlijk van de plekken die in het leven van Franciscus bepalend waren en acht eeuwen later jaarlijks door drie miljoen pelgrims en toeristen worden bezocht. Gelukkig viel de filmperiode niet in het hoogseizoen want de presentator stond een meditatief programma voor ogen; uitzendingen met een verstilde sfeer zonder toeristische pretenties of korte soundbites.
“Ik wilde Franciscus volgen in zijn voetstappen naar de plaatsen waar hij heeft vertoefd om zo zijn geestelijke ontwikkeling gestalte te geven als vingerwijzing voor ons.Van de zondigheid naar de verlichting dankzij de genade, daarna de droefheid en het lijden die ook bij het leven horen en uiteindelijk de vereniging met God, voor zover aan de mens gegeven. Bij Franciscus gebeurde dat op het eind van zijn leven. Hij ontving zelfs de stigmata, de vijf wondtekenen van Christus aan het kruis.”
Bodar door het land van Franciscus, dinsdag 4, 11 en 18 maart om 16.30 uur bij het RKK op Nederland 2.
Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!
De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen.
Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.