Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 19 t/m zaterdag 22 februari 2014    Evangelie van 2014-02-19
 titelWorkshop - Veroudering en Handicap
beschrijving

Op 20 en 21 februari 2014 viert de Pauselijke Academie voor het Leven zijn 20e verjaardag. De jaarlijkse Algemene Vergadering gaat gepaard met een workshop “Veroudering en Handicap” die open staat voor “onderzoekers , wetenschappers, gezondheidswerkers en studenten die van plan zijn om hun begrip te verdiepen van dit onderwerp.” 

Deskundigen zullen tijdens de workshop reflecteren over de praktische toepassing van de filosofische en theologische, wetenschappelijke en medische, ethische, sociale en culturele aspecten van ouder worden en leven met beperkingen.

“Ouder worden brengt nieuwe uitdagingen op het gebied van fysieke en intellectuele capaciteiten. Handicaps veranderen vaak het leven en de autonomie van de menselijke persoon en vermeerderen de levensuitdagingen voor het individu, de familie en de gehele samenleving.

De Kerk is gemotiveerd om aan een hernieuwde overdenking van deze realiteit bij te dragen om een meer opmerkelijke en toonaangevende ondersteuning te bieden”, alsdus een toelichting door de voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, Mgr. Ignacio Carrasco de Paula. 

Er zullen drie sessies zijn gedurende workshop: 

  • Handicap en de Menselijke Conditie
  • Vergrijzing en Handicap: statistieken en redenen voor bezorgdheid
  • Vergrijzing en Handicap: ethische vragen en oplossingen

Tijdens deze sessies worden de meest relevante onderwerpen en problemen besproken, zoals: de sociale en culturele problemen van gehandicapte ouderen, de internationale documenten die de waardigheid van de ouderen verdedigen, de ziekten die kunnen leiden tot invaliditeit en de daarbij benodigde medische zorg, antropologische dimensies en ethische principes die door hulpverleners en instellingen moeten worden hanteren, de spiritualiteit van de oudere gehandicapten en de bijzondere aandacht die de Kerk geeft aan de ouderen die ziek zijn en aan gehandicapten. 

Onder de sprekers treffen we namen aan van professoren afkomstig van bekende universiteiten en centra voor geavanceerd onderzoek en studie. Mgr. Zygmunt Zimowski, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Werkers in de Gezondheidszorg, zal de presentatie aan het einde van de workshop verzorgen.

De Pauselijke Academie voor het Leven is een onderdeel van de Romeinse Curie en werd door Paus Johannes Paulus II opgericht op 11 februari 1994 door middel van het Motu proprio ‘Vitae Mysterium’. De voornaamste doelstelling van deze academie is de studie, informatieverspreiding en opleiding aangaande de belangrijkste problemen uit de biomedische wetenschappen en de rechtspraak in verband met de verdediging van het leven in het licht van de christelijke moraal en de leer van de Kerk.

Sinds de dood van haar eerste president, professor Jérôme Lejeune in april 1994, stond de academie tot 2005 onder leiding van de Chileense Dr. Juan de Dios Vial Correa. Van 2005 tot 2008 was Mgr. Elio Sgreccia, die tevens secretaris geweest is van de Pauselijke Raad voor het Gezin, president. Tussen 2008 en 2010 was Mgr. Rino Fisichella president van de Raad. Sinds 30 juni 2010 wordt het presidentschap vervuld door Ignacio Carrasco de Paula. (Rknieuws.net)

info

www.academiavita.org/_articles/1254598282-aging_to_disability_announcement.php

locatieAugustinianum Institute, Via Paolo VI, 25
plaatsRome (Italië)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl