Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 13 juni 2014    Evangelie van 2014-06-13
(Heilige Antonius van Padua)
begintijd19:30 uur
 titelCompleten van de zondag
beschrijving

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en omstreken zingen op vrijdagavond 13 juni om 19.30 uur de Completen, het laatste getijdengebed van de dag,  in de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat 20 te Dordrecht.

Het officie van de Completen is het 7e en laatste getijdengebed van de dag. Die zeven gebeden op de dag hebben haar oorsprong in Psalm 119 waar in vers 164 staat: ‘Ik zing u dagelijks zevenmaal lof om uw rechtvaardige voorschriften’. Het woord ‘Completen’ wil zeggen – voltooiing. De Completen maken de kringloop van het dagelijks kerkelijk bidden vol. Ze zijn een bezinning over de dag die ten einde liep en leggen aan God voor wat goed en minder goed was.

De Completen worden begonnen met het vragen van de zegen over een rustige nacht en een volmaakt einde. Dit wordt vervolgt met een korte gezongen lezing, het Kyrië, ‘Heer ontferm u over ons’ en een korte geloofsbelijdenis naar de woorden van Psalm 124 vers 8  ‘Onze hulp is in de Naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft. Daarna volgt het ‘Confitor’ een vorm van schuldbelijdenis en het geloof dat God zich over ons ontfermt. Vervolgens klinken de woorden uit Psalm 70, het Deus in adjutorium meum intende, ‘God kom mij te hulp; HEER, haast u mij te helpen’.  Het Psalmengebed wordt gezongen en gebeden met de woorden van Psalm 4, 91 en 134. Het zijn psalmen van rust en overgave. Vooral psalm 4 en 91 ‘Vredig leg ik mij neer en ik slaap al …’( Ps. 4:9 ). – ‘Onder de schaduw van de Allerhoogste …’( Ps. 91:1 ). De psalmen worden ingeleid en afgesloten met een antifoon, dat is een vers dat het karakter van het feest of die van de psalm zelf aangeeft. In dit geval is het ‘Ontferm U mijner, Heer, en verhoor mijn gebed. 

Na het Psalmengebed volgt de vaste Hyme voor de Completen, het ‘Te lucis ante terminum’ , - Voor het licht ten einde gaat roepen wij de Schepper aan -. De lezing van de avond is uit het boek Jeremia hoofdstuk 14 vers 9. Daarna zingen we de responsorie: In uw handen, Heer, beveel ik mijn leven. 

Het Canticum van de Completen is de Lofzang van Simeon in de woorden: ‘Nu laat Gij, Heer, uw dienaar gaan in vrede, volgens uw woord’,  voorafgegaan en afgesloten met de antifoon: Behoed ons, Heer, terwijl wij waken en slapen … . Daarna volgen de gebeden, in de volgorde van Kyrië, ( Heer ontferm U onzer …) Pater noster  ( Onze Vader … ) en het gebed van de dag. In de slotantifoon wordt het Salve Regina, het loflied op Maria gezongen waarna het slotgebed klinkt wat afgesloten wordt met de woorden dat Gods hulp altijd bij ons blijft en dat dat ook geldt voor de afwezige broeders en zusters.

Omdat deze Completen ook de afsluiting zijn van het seizoen en dat we op vakantie gaan zingen we Psalm 120 waarin de woorden staan: ‘De Heer is het die U behoedt. Hij staat als een wacht aan Uw zijde’. Hierna volgt de reiszegen voor ons allen.

info

E.M. Stuurman
(078) 616 15 33
emstuurman@gmail.com
www.gregoriaansdordt.com

organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatieTrinitatiskapel, Vriesestraat 20
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl