Vandaag is dinsdag 15 oktober  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 11 mei 2014    Evangelie van 2014-05-11
(Moederdag / Sint Mamertus)
begintijd16:30 uur
 titelMariavespers Antoniuskerk Dordrecht
beschrijving

De meimaand is Mariamaand. Op de tweede zondag (“moederdag”) bidt/zingt de Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht e.o. de vespers ter ere van Maria.

Wijziging van de locatie
In tegenstelling tot eerdere publicatie in ons jaarprogramma 2013-2014 worden deze vespers gezongen/gebeden op zondag 11 mei 2014 om 16.30 uur in de H. Antoniuskerk, Burg. de Raadtsingel 45 te Dordrecht (schuin tegenover station Dordrecht-Centraal)

Medewerking wordt verleend door pastoor Tjeerd Visser.

Tekstboekjes Latijn - Nederlands worden u beschikbaar gesteld.
Deurcollecte na afloop.

Toelichting op deze vespers

In de volksvroomheid heeft Maria altijd een belangrijke rol gespeeld. Antoine Bodar over degenen die daarover kritisch zijn: “Wat scheelt christenen her en der dat zij Maria afdoen als draagmoeder en vernederen tot leenmoeder? Alsof Maria van Jezus zou kunnen afleiden, terwijl zij niet anders kan dan naar Hem toeleiden. Rooms-katholieken aanbidden Maria niet, ze vereren haar om te komen tot Jezus”.

De antifonen, die zowel voor als na elke psalm worden gezongen, hebben in de Mariavespers veel weg van een liefdesverklaring:

  1. antifoon (voor en na psalm 109): Hooglied 1:12 - Zolang de koning op zijn rustbed ligt geurt mijn nardus zoet (Nieuwe Bijbelvertaling).
  2. antifoon (voor en na psalm 112): Hooglied 8:3 - Mijn hoofd rust op zijn linkerarm, met zijn rechterarm omhelst hij mij (Maria is in de greep van Gods liefde door het kind dat zij draagt).
  3. antifoon (voor en na psalm 121): Hooglied 1: 5 en 4 - Donker ben ik, en mooi, meisjes van Jeruzalem. Daarom was de koning op mij verliefd en bracht mij binnen in zijn kamers.
  4. antifoon (voor en na psalm 126): Hooglied 2:11en 13b - Kijk! De winter is voorbij, voorbij zijn de regens, weggegaan. Sta op, vriendin, kom! (Overdrachtelijk: met Maria’s zoon Jezus is een nieuwe tijd aangebroken).
  5. antifoon (voor en na psalm 147) : Mooi en verrukkelijk zijt gij in uw bevalligheid, heilige moeder Gods.

De kapitteltekst is uit Jezus Sirach (wijsheidsliteratuur). Maria wordt hier vergeleken met Vrouwe Wijsheid: “Van het begin af en vóór de eeuwen ben ik geschapen en tot de toekomstige eeuw zal ik niet ophouden te bestaan en in de heilige woning diende ik voor hem.” (zie ook Spreuken 8:22 e.v.).

Na de Evangelielezing de hymne: “Ave maris stella”: Wees gegroet, sterre der zee, verheven Moeder van de Heer, en altijd Maagd, gelukkige poort des hemels. Gij, die dat Ave uit Gabriëls mond vernam, bevestig ons in de vrede, omkerend de naam van Eva...” (= Ave). Het woordspel tussen Ave en Eva verwijst naar de tegengestelde rollen die Eva en Maria spelen, nl. zij sluiten resp. openen de poorten naar het heil.

Een vast onderdeel van elke vespers is het Magnificat (genoemd naar het eerste woord van de Lofzang van Maria, Lucas 1: 46 - 55). Natuurlijk wordt dit in deze Vespers omgeven door een Maria-antifoon: “Zalig zullen mij prijzen alle volkeren, omdat God heeft neergezien op zijn nederige dienstmaagd” (Luc. 1; 48).

De slotzang is “Regina caeli”: “Koningin des hemels, verheug u .... want Hij, die Gij waardig geweest zijt te dragen... is verrezen zoals Hij gezegd heeft...”

Allen hartelijk welkom!

info

E.M. Stuurman
(078) 616 15 33
emstuurman@gmail.com
www.gregoriaansdordt.com

organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatieH. Antoniuskerk, Burg. de Raadtsingel 45
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl