Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 25 september 2004    Evangelie van 2004-09-25
 titelSlot zaterdagmiddagconcerten
beschrijvingTijdens het slotconcert van de serie zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem, op zaterdag 25 september om 15 uur, zal voor het eerst sinds 50 jaar een werk voor gemengd koor en 11 koperblazers worden uitgevoerd van Hendrik Andriessen. Uitvoerenden zijn een projectkoor van het muziekinstituut St. Bavo en een koperblazersensemble onder leiding van magister cantus Fons Ziekman.

In 1954 organiseerden de Nederlandse bisschoppen op 22 augustus een grootse viering van het feest van het Onbevlekt Hart van Maria in het stadion ‘De Vliert’ te ’s-Hertogenbosch. Eerder dat jaar had men Hendrik Andriessen verzocht om, in overeenstemming met het massale karakter van deze viering, een meerstemmige zetting te componeren voor gemengd koor en 11 koperblazers, met gebruikmaking van de teksten van de wisselende gezangen van dit feest.

Tot op heden zou het de enige uitvoering van dit werk blijven.

De musicoloog Drs Jan Valkestijn, honorair Magister Cantus van de Kathedrale Basiliek St. Bavo, heeft het werk herontdekt en er een nieuwe uitgave van verzorgd. Ook wijdde hij een artikel aan deze compositie in het juninummer Gregoriusblad.

Deze wisselende gezangen zullen afwisselend worden uitgevoerd met de onlangs voor het eerst uitgegeven Missa Sine Nomine II van Andriessen leerling Herman Strategier voor gemengd koor, koperblazers en orgel.

De uitvoering van deze beide werken zijn een première voor Haarlem en omgeving en zal worden omlijst met orgelwerken van de beide componisten uitgevoerd door Ton van Eck, titulair-organist van de Kathedrale Basiliek St. Bavo. Het concert wordt besloten met het feestelijke Pezzo Festoso (1962) voor orgel en koperblazers van Hendrik Andriessen.

infoProjectgroep Zaterdagmiddagconcerten, (023) 5533372
www.orgelland.nl of www.rkbavo.nl
locatieKathedrale Basiliek Sint Bavo
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl