Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneermaandag 3 maart 2014    Evangelie van 2014-03-03
(Carnaval)
begintijd19:45 uur
 titelLezing - Hemels Jeruzalem
beschrijving

De vriendenkring van de nieuwe Bavo organiseert op maandag 3 maart om 19.45 uur een lezing over het thema van het ‘hemels Jeruzalem’ in het werk van vader en zoon Cuypers, respectievelijk de architect van het Amsterdamse Rijksmuseum en van de nieuwe Bavo te Haarlem.

De lezing zal worden onderbroken door de Kathedrale Bavo Cantorij die zingende zullen toelichten hoe dit thema de twee gebouwen verbindt.

Dat doen zij met de hymne In festo dedicationis ecclesiae van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. Die begint met ‘Hemelse stad Jeruzalem’. Spreken zal deze avond dr Bernadette van Hellenberg Hubar. Zij heeft onlangs de kunst- en cultuurhistorische waardenstelling voor de restauratie van de nieuwe Bavo afgerond. Al vanaf haar studie kunstgeschiedenis, die ze afrondde met haar scriptie over de romaanse Servaaskerk in Maastricht, heeft het visioen van Johannes haar geïntrigeerd. Het thema van de hemelse stad kwam terug, toen ze bezig was met haar proefschrift over het Rijksmuseum en kan als een van de leidmotieven in het oeuvre van Cuypers senior worden beschouwd. Dat dit motief ook in de nieuwe Bavo een prominente positie inneemt, mag eigenlijk niet verbazen.

In de lezing die zij geeft, wil zij haar toehoorders meenemen naar hemelse steden in aardse vormen. De lezing is op maandag 3 maart a.s. om 19.45 uur in de plebanie ingang Emmaplein. Voor de entree wordt een bijdrage van 10 euro gevraagd (leden vrienden van de Nieuwe Bavo natuurlijk vrij).

Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden bij de vrienden@rkbavo.nl

info

vrienden@rkbavo.nl
www.facebook.com/basiliek.haarlem
vanhellenberghubar.org/?page_id=769

locatiePlebanie van de Bavokathedraal, ingang Emmaplein
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl