Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 23 januari 2014    Evangelie van 2014-01-23
begintijd20:00 uur
 titelLezing - Geloof in de publieke ruimte
beschrijving

Op donderdag 23 januari om 20.00 uur wordt een lezing van de eenheid georganiseerd met Eric Borgman en James Kennedy in ’s-Hertogenbosch.

In de westerse wereld zijn we ons er nog wel van bewust dat we een christelijke achtergrond hebben - en tegelijk zijn we er mee verlegen dat dat het geloof nog steeds bestaat. Er is een ervaring dat het onze waarden en verlichtte ideeën stichtte - en tegelijk dat het negatief is, onderdrukkend en bij vlagen antidemocratisch. Dat is de spagaat van godsdienst in de samenleving. Is zij onmisbaar als de bron van onze waarden en verbeelding  - of een voorbij stadium in de geschiedenis, interessant als religieuze vereniging voor geïnteresseerden?

In deze verwarring stelt Eric Borgman (1957) lekedominicaan en hoogleraar theologie dat een tegendraads geloof juist maatschappelijk onmisbaar is. Het is juist de grond¬slag van de samenleving. Dat mensen andere loyaliteiten hebben dan bv alleen aan de staat zal ons ten goede komen. We kunnen alleen een gemeenschap vormen, meent Borgman, als we ervan uitgaan dat alle mensen de moeite waard zijn. Als we geloven dat er iets is tussen mensen dat niet onmiddellijk zichtbaar is, maar dat kan worden aangesproken, en als het tot spreken komt anderen en onszelf raakt.  Dit geloof is op tal van plaatsen in onze samenleving aan het werk. Maar met het oog op de toekomst, op politiek en bestuur, is het van groot belang het expliciet en publiek te belijden.

James Kennedy (1963), ‘Amerikaanse Nederlander’ en hoogleraar Nederlandse geschiedenis vind het tijd dat de kerken hun pretenties moeten bij stellen. Dat ze zo graag maatschappelijk relevant willen zijn vind hij verdacht. Laat ze juist kleine ‘contrastgemeenschappen’ zijn, daarin ligt hun kracht, in die beperkte pretentie kunnen ze maatschappelijk van betekenis zijn.

Voorafgaande aan de lezing is er om 19.00 uur in de St. Jan (Parade) een oecumenische Vesper mmv Mgr. Hurkmans en Ds. Scheenstra. De lezingen beginnen om 20.00 uur in de Grote Kerk (Kerkstraat 20) ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur. Na de lezingen is er een publieksgesprek o.l.v. Ds. Jan de Vlieger.

Toegang vrij. De Lezingen van de Eenheid worden georganiseerd in het kader van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen door het Bisdom ’s-Hertogenbosch en de Classis ’s-Hertogenbosch van de Protestantse Kerk.

info

jvoppen@bisdomdenbosch.nl

organisatieBisdom Den Bosch
locatieGrote Kerk, Kerstraat 20
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl