Vandaag is woensdag 16 oktober  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneervrijdag 17 januari 2014    Evangelie van 2014-01-17
(Dag van het Jodendom)
 titelDag van het Jodendom
beschrijving

Op 17 januari viert de Rooms-katholieke kerk in Nederland op verschillende plaatsen de jaarlijkse Dag van het Jodendom. Deze dag is een initiatief van de Nederlandse bisschoppen. Zij sluiten hiermee aan bij initiatieven in Polen, Italië en Oostenrijk.

Het doel is kennismaking voor iedereen binnen de Kerk met de Joodse wortels van het Christendom, door ontmoeting met het Jodendom van nu. De Dag heeft geen politieke oogmerken.

De Dag van het Jodendom is niet alleen een symbolische viering of herdenking, maar heeft een actief en inhoudelijk karakter. Door kennisuitwisseling vanuit beide tradities ontwikkelen deelnemers nieuwe inzichten rond een jaarthema. Voor 2014 luidt dit thema ‘Uitweg uit de Crisis’.

De datum 17 januari is gekozen voor de Dag van het Jodendom omdat een dag later de Gebedsweek voor Eenheid van de Christenen begint. Daarmee wilden de bisschoppen uitdrukken dat alle christelijke kerken wortelen in het Jodendom.

Activiteiten

  • In veel Nederlandse parochies wordt aan  de Dag van het Jodendom ook op 18 en 19 januari tijdens de zondagsvieringen aandacht besteed. vieringen. Verder zijn er speciale activiteiten rond de Dag van het Jodendom, waaronder de volgende:
  • In Utrecht organiseert de Diocesane Werkgroep Kerk en Jodendom een studiemiddag voor de leden van de pastorale teams van het Aartsbisdom met Dr. Marcus van Loopik over de binding van Isaac (Genesis 22). Ook kardinaal Eijk zal hier aan deelnemen.
  • In Dieren (LJG Synagoge) spreekt Marcel Poorthuis, hoogleraar Interreligieuze Dialoog aan de Universiteit Tilburg, op 15 januari over het jaarthema van de Dag van het Jodendom.
  • In Groningen spreekt op 19 januari Berma Klein Goldewijk, Centre for Conflict Studies van de Universiteit Utrecht, in de Synagoge Folkingestraat, over het thema ‘Uitweg uit de crisis; actuele Joodse visies.’ Ook bisschop De Korte bezoekt de synagoge.
  • De Petrus- en Paulusparochie in Tilburg herdenkt persoonlijk enkele Joodse stadgenoten die slachtoffer werden van de Sjoa. De Eucharistieviering in de Pauluskerk op 19 januari staat in het teken van de Dag van het Jodendom. Het enige Joodse koor in Zuid-Nederland, Ima Sara, levert een muzikale bijdrage.
  • In Amersfoort verzorgt Eric Ottenheijm, assistent-hoogleraar Judaïca en Nieuwe Testament in Utrecht, op 5 februari een workshop getiteld ‘Vingeroefeningen in Verbeeldingskracht’.

Zevende keer
Dit is de zevende keer dat de Dag van het Jodendom wordt gehouden. Eerdere jaarthema’s waren onder meer De Schrift (2009), Zorg om de Naaste (2012), en Zorg om de Wereld (2013). De dag is ingesteld in 2007 onder auspiciën van Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., de toenmalige bisschop-referent voor Kerk en Jodendom. De huidige bisschop met deze portefeuille is Mgr. H.W. Woorts.

Dagvanhetjodendom.nl
Actuele informatie over activiteiten in het kader van de Dag van het Jodendom is te vinden  op de website www.dagvanhetjodendom.nl. Hier staat ook een verslag van de jaarlijkse Impulsdag, die de Katholieke Raad van Kerk en Jodendom organiseert ter voorbereiding van de Dag van het Jodendom. Deze Impulsdag vond plaats in oktober 2013 in de Synagoge te Zwolle. (SRKK)

info

www.dagvanhetjodendom.nl

locatie
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl