Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerwoensdag 15 t/m zondag 26 september 2004    Evangelie van 2004-09-15
 titelCorneliusoktaaf - Haardergaank
beschrijvingTraditiegetrouw vindt rond het feest van de H. Cornelius op 16 september de Corneliusoctaaf plaats. Dit jaar is dat van 15 t/m 26 september, met als hoogtepunt de Haardergaank op zondag 19 september.

St. Cornelius
Al eeuwenlang wordt in Borgharen St. Cornelius op bijzondere wijze vereerd. Deze verering is bekend in Borgharen vanaf 1773. De H. Paus Cornelius is bekend om zijn strijd voor het geloof en heeft dit met de marteldood moeten betalen.
Cornelius wordt afgebeeld als paus met tiara en kruis, als verdediger van het geloof met een zwaard en als brenger van heil met een hoorn. Om deze laatste afbeelding wordt hij ook vereerd als patroon van het hoornvee.
Het meest bekend is het aanroepen van Cornelius bij vallende ziekte, gangreen, krampen, stuipen, onrust, stress, zenuwziekten, zenuwaandoeningen, overspannenheid en gehoorstoornissen.

Haardergaank
Ieder jaar trekken vele duizenden pelgrims naar Borgharen en maken zo de Haardergaank rond de sterfdag van St. Cornelius op 16 september.
Ook dit jaar zal het Corneliusoktaaf op grootse en sfeervolle manier gevierd worden van 15 september tot en met 26 september met dagelijks plechtige H. Missen, Lof, Kinderzegen en verering van de relikwie.

Het octaaf wordt geopend op woensdag 15 september met een Plechtige Hoogmis om 19.00 uur.
De sluiting is op zondag 26 september tijdens de plechtige Avondmis van 18.00 uur opgedragen opgeluisterd door het Borgharens Mannenkoor St. Gregorius.

Het hoogtepunt zal ook dit jaar zijn de Haardergaank op zondag 19 september 2004 om 09.30 uur vanaf de hoek Bovenstraat., gevolgd door plechtige hoogmis met als hoofdcelebrant, Mgr. W. van Rens., deken van Sittard, die tevens de preek zal houden.

Bidtocht
Bijzondere aandacht vragen wij voor de Stille Bidtocht en lichtprocessie op donderdag 23 september a.s. om 21.00 uur van de Mariakapel door de straten van Borgharen naar de kerk, waar aansluitend een H. Mis wordt gevierd. Deze tocht als bidtocht voor verzoening en vrede; als protest tegen zinloos geweld en het misbruik van kinderen
en dit jaar bijzonder voor genade en rust voor ons allen.

De plechtige avondmissen tijdens het octaaf worden opgedragen door priesters uit vele plaatsen van Limburg en opgeluisterd door koren uit de wijde omtrek.

Op donderdag 16 september 2004, de viering van de sterfdag van de H. Cornelius, zal Mgr. F. Wiertz, bisschop van Roermond, om 19.00 uur een pontificale Hoogmis opdragen in de kerk van Borgharen.

Op zondag 26 september 2004 zal mevr. M. van der Hoeven, Minister van Onderwijs, een inleiding houden over het thema: Gods kracht in het lezen van de Bijbel.

Tijdens het octaaf is een verscheidenheid aan devotionalia verkrijgbaar die in verband staan met de H. Cornelius en met andere volksdevoties.

Velen zijn op zoek naar zingeving, naar een sturende en motiverende kracht. Het jaarlijks octaaf van de H. Cornelius is een oase van rust, een moment van bezinning in onze hectische en vaak onmenselijke wereld.

Vandaar ook het thema van dit jaar: “Er is meer”. Leven uit Gods kracht.

info(043) 3632967
info@parochieborgharen.nl
www.parochieborgharen.nl
locatieR.k. parochie H. Cornelius - H. Martinus
plaatsBorgharen-Maastricht (Limburg)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl