Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 13 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014    Evangelie van 2013-12-13
 titelBeleef het kerstverhaal - Catharijneconvent
beschrijving

Tijdens Zin in Kerst komt het kerstverhaal tot leven. Kunstvoorwerpen uit alle eeuwen, waaronder bijzondere kerststallen, laten de geboorte van Jezus in de stal zien. Ontdek de betekenis van de kribbe en de baard van Jozef. Of begeef je tussen de figuren in de kerststal en luister naar het kerstverhaal op deze tentoonstelling voor het hele gezin.

Alle dagen geopend, behalve op 16 december en 1 januari.

Bijzondere collectie kerststallen
Kennen we nog het verhaal van Jozef en Maria op weg naar Bethlehem waar geen plaats meer was in de herberg? En is wie is ook al weer wie in de stal? Traditiegetrouw zijn unieke kerststallen te zien in Museum Catharijneconvent, met als hoogtepunt de achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal. De kerststallen worden getoond in de presentatie Feest! Weet wat je viert. Hier leer je meer over de verhalen en tradities van onze feestdagen; in het bijzonder het kerstverhaal.

Bekende Nederlanders lezen voor
Van 13 december tot en met 5 januari worden in Museum Catharijneconvent kerstverhalen voorgelezen door bekende Utrechters en bekende Nederlanders. In een huiselijke sfeer kun je genieten van de verhalen van onder andere Antoine Bodar, de kinderboekenschrijvers Yvonne Jagtenberg, Harry Piekema en Koos Meinderts met Anette Fienieg. Voor reserveren klik hier.

Toneelvoorstellingen
In Ken je klassiekers brengt Theatergroep Aluin verhalen uit de Bijbel op hun eigen heldere, grappige en ontroerende manier tot leven. Drie acteurs spelen, zonder kostuums, zonder extra decor met minimale rekwisieten het kerstverhaal. In een kwartier nemen ze je mee in het bekende verhaal. De voorstellingen zijn geschikt voor de hele familie en toegankelijk op vertoon van een entreebewijs voor ‘Beleef het kerstverhaal’. Je kunt via onze website reserveren en het speelschema bekijken.

Levende kerststal, ganzenbord en knutselen
Tijdens de kerstvakantie is er een levende kerststal op het binnenplein van Museum Catharijneconvent. Hul je in de kleren van Maria, Jozef, de engel of de drie koningen en doe mee met de figuren van de kerststal. Het Oudhollandse ‘Ganzenbord’ wordt omgetoverd tot het kerstverhaal. Gooi je dobbelsteen en reis mee naar Bethlehem. Of kom kerstknutselen met het hele gezin.

Lezing door Carel ter Linden
17 december van 14.30 tot 16.00 uur
Aan de hand van schilderijen vertelt dominee Carel ter Linden over de ontstaansgeschiedenis van het kerstverhaal. De geboorteverhalen van Jezus opgeschreven door Lucas en Matteüs vormen de leidraad van zijn verhaal. De lezing is gratis op vertoon van een toegangskaartje voor ‘Beleef het kerstverhaal’. Aanmelden via info@catharijneconvent.nl .

Lunchlezing ‘Wat Feesten ons vertellen’
19 december van 12.00 tot 13.00 uur.
In deze lezing gaat Anite Haverkamp (senior educator) op zoek naar verborgen betekenissen. Scènes uit onze prachtige Napolitaanse kerstgroepen worden gespiegeld met de prenten van Romeijn de Hooghe, ingebonden in een tweedelige Statenvertaling uit 1715. Aanmelden via info@catharijneconvent.nl of via 030- 231 38 35. Kosten: Vrienden van het museum gratis/ niet-Vrienden €5,-

Nieuwe uitgave ‘Wat Feesten ons vertellen’
Wat doen de os en de ezel op een schilderij van de gebeurtenis in de kerstnacht? Waarom zingen we ‘Davids zoon, lang verwacht’. Christelijke feesten hebben een schat aan verhalen en symboliek. Dit is ook het onderwerp van de uitgave Wat Feesten ons vertellen. Het boekje biedt inspiratie, boeiende verhalen en prachtige kunstvoorwerpen voor ieder die meer wil weten over de feesten die we vieren. Het boekje is een samenwerking tussen het museum en Pastoor van Lent, eigenaar van ’T Waerelds Tafereel. De uitgave is te koop in de museumwinkel.

Kerstliedjes door Meike van der Veer
Meike van der Veer komt op 22 t/m 24 en 27 t/m 29 december tussen 13.30 en 16.30 uur optreden in Museum Catharijneconvent. Deze zangeres met een dijk van een stem is bekend van het eerste seizoen van The Voice of Holland. Hier eindigde ze als een van de finalisten. Tijdens haar optredens in het museum zingt ze de mooiste kerstliedjes.

info

www.catharijneconvent.nl

locatieCatharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl