Vandaag is donderdag 15 augustus
Maria Tenhemelopneming
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 4 september t/m zondag 31 oktober 2004    Evangelie van 2004-09-04
 titelBouw van kerk en moskee
beschrijvingZaterdag 4 september opent drs. Ayan Tonca, voorzitter van het contactorgaan moslims en overheid, de tentoonstelling 'De Hemelbestorming van katholieken en moslims' in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden.

Deze tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van de huidige commotie rond de bouw van moskeeën, de Essalam-moskee in Rotterdam in het bijzonder. Deze commotie is volgens de organisatoren ten dele vergelijkbaar met de controverse die in de 19e eeuw speelde tussen liberalen en hervormden enerzijds en katholieken anderzijds.

De expositie
De expositie bestaat uit verschillende onderdelen. De 19e-eeuwse controverse wordt in beeld gebracht met behulp van maquettes en foto’s van kerken, die de bouwwoede van de katholieken illustreren. De vrijheid van godsdienst impliceerde dat de katholieken onbelemmerd hun heiligdommen tot grote hoogte op konden laten rijzen. Het verzet bleef in de praktijk beperkt tot het onder katholieken zo gewaardeerde klokkenluiden, waartegen sommigen hervormden kerkenraden in het geweer kwamen. Aandacht zal er ook zijn voor het Rijksmuseum. Vanwege de neogotische stijl werd het bouwwerk door critici spottend afgedaan als een bisschoppelijk paleis. Willem III weigerde aanwezig te zijn bij de opening van een museum dat hij betitelde als ‘een klooster’.

Het tweede deel van de tentoonstelling verbeeldt de geschiedenis van de moskee in Nederland, die zich van het hergebruik van oude gebouwen heeft ontwikkeld naar de traditionele nieuwbouw van vandaag. Daarnaast heeft fotograaf Hans Wilschut in opdracht van het Museum een tiental, recent gebouwde moskeeën in Nederland gefotografeerd. De op groot formaat geprinte foto’s geven een (artistieke) impressie van de wijze waarop de moskeeën zich voegen binnen het stedelijk landschap.

Het laatste onderdeel schenkt aandacht aan recente ontwikkelingen en ideeën. De nieuwe moskeeën staan veelal gepland langs uitvalswegen, snelwegen en spoorlijnen. Nu nog afgelegen plaatsen die in de toekomst zeer wel mogelijk zullen transformeren in de ‘nieuwe poorten’ van de steden.

infoWouter Prins (0413) 263431
info@museumvoorreligieuzekunst.nl www.museumvoorreligieuzekunst.nl
locatieMuseum voor Religieuze Kunst
plaatsUden (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl