Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 16 november 2013    Evangelie van 2013-11-16
begintijd20:15 uur
 titelFauré’s Requiem en andere meesterwerken
beschrijving

Hemelse meesterwerken, geselecteerd uit vier eeuwen koormuziek. Dat brengt ensemble Cantratix in haar concert op zaterdag 16 november in de Willibrord te Utrecht. Het programma onder de titel Lux aeterna (het eeuwige licht), is thematisch gebaseerd op de dood en wat daarna mogelijk komt. Een overmaat aan tragiek hoeft het afscheid echter niet te overschaduwen, vonden enkele componisten. Cantatrix laat er haar licht over schijnen.

De traditionele requiemtekst spreekt niet alleen over de Dag van Toorn, maar vraagt God ook vol vertrouwen om mededogen met de doden: Lux aeterna luceat eis, Domine; moge het eeuwige licht op hen schijnen. De componisten in het programma van Cantratix benadrukken dit zicht op het einde: troost en verzoening in plaats van het hellevuur.

Goede afloop
Allegri, met zijn befaamde boetepsalm Miserere, vertrouwt op de goede afloop. Fauré’s zachtmoedig Requiem is een meeslepende, maar ook een ingetogen dodenmis. Ook Brahms, met zijn motet Warum ist das Licht gegeben, draait uiteindelijk bij in het afsluitende koraal Mit Fried’ und Freud’ ich fahr dahin.

In twee recentere werken klinkt eveneens optimisme en troost. De Engelsman Edgar Bainton componeert zijn And l saw a new heaven op woorden uit de Openbaringen, terwijl zijn landgenoot John Tavener zijn Song for Athene begint met May flights of angels sing thee to thy rest. Het lied werd in Westminster Abbey gezongen bij de begrafenis van prinses Diana.

Devoot
Cantatrix groeide in twintig jaar uit van een zingende vriendenclub tot een volwassen kamerkoor, dat elk jaar verschillende concertreeksen verzorgt op semiprofessioneel niveau. Internationale concertreizen voerden Cantatrix naar concertpodia in vele landen en naar erkenning, met prijzen bij concoursen en festivals van niveau. Door het grote inlevingsvermogen zijn de concerten een beleving voor het publiek: soms spectaculair, dan weer devoot en emotioneel.

Cantratix zingt Lux aeterna op zaterdag 16 november vanaf 20.15 uur in de Willibrord, Minrebroederstraat 21 te Utrecht. Dirigent is Geert-Jan van Beijeren, de solisten zijn bariton Patrick Pranger en sopraan Charlotte Munnik. Orgel: Erwin Wiersinga. Kaarten kosten vijftien euro in de voorverkoop en twintig euro aan de kassa.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieSt. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl