Vandaag is vrijdag 18 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 10 t/m zondag 12 september 2004    Evangelie van 2004-09-10
 titelStadspijpersfestival Den Bosch
beschrijvingIn het weekend van 10, 11, en 12 september staat ’s-Hertogenbosch in het teken van oude muziek. Voor het eerst wordt er een Europees festival van stadsspeellieden gehouden.

Daarnaast staat op zaterdag 11 september een historisch concert op het programma: De Bossche Triomf van 1629. Dit is een concert ter gelegenheid van de inname van ’s-Hertogenbosch, op zaterdag 11 september exact 375 jaar geleden.

Stadspijpers
Vanaf de tweede helft van de 14e eeuw kenden velen steden in Europa stadsspeellieden. Deze muzikanten, in dienst van de stedelijke magistraat, maakten muziek bij belangrijke gebeurtenissen, “blijde incomste” van hoge gasten etc.. Maar er werden ook op de stads-poorten of torens signalen gegeven bij onraad of het openen en sluiten van de deuren.

De Schout en Schepen profileerden zich graag met hun stedelijke muzikanten zowel naar de eigen inwoners als naar de buitenwacht toe. Het in dienst hebben van speellieden was een teken van welvaart en gaf status aan de stad. In de loop van de 17e - en de 18e eeuw zijn deze groepen uit het straatbeeld verdwenen.

Weer actief
Zo ook in ’s-Hertogenbosch. Maar sinds 1984 beschikt de Brabantse hoofdstad, als enige stad in Nederland en een van de weinige in Europa, weer over een actieve groep Stadspijpers. Ter gelegenheid van deze heroprichting, nu 20 jaar geleden, wordt het festival georganiseerd.

Er is een grote zoektocht gehouden door Europa. Honderden steden hadden immers deze speellieden. Twaalf actieve groepen werden uiteindelijk gevonden. Hiervan komen er zes naar het Europees festival in ’s-Hertogenbosch. Allen gaan gekleed naar de zestiende eeuw en versierselen uit deze periode tooien hun kleding. Zij spelen op authentieke wijze renaissance muziek, op replica’s van instrumenten uit deze tijd.

- Op vrijdag 10 september trekken de muzikanten in optocht door de Bossche binnenstad naar en van het Stadhuis tussen 14.00 uur en 15.30uur.

- De stadsspeellieden treden op zaterdag 11 september op in historische gebouwen - opengesteld ter gelegenheid van Open Monumentendag - tussen 10.30- en 16.00uur.

- Bovendien is er op zaterdag 11 september 2004 om 20.00uur in de St. Jacobskerk aan de Hinthamerstraat het historisch concert 'De Bossche Triumph' ter gelegenheid van de herdenking van de inname van ’s-Hertogenbosch exact 375 jaar geleden.
Voor dit concert zijn toegangskaarten (9,50 euro) verkrijgbaar: 0900-33727233

- Op zondag 12 september musiceren de Stadspijpersgroepen afwisselend van 13.00uur tot 16.00uur op podia in Hertogstads oude- en pittoreske wijk 'De Uilenburg' (centrum).

De toegang tot het festival is gratis.

infoMarcel Ploegmakers (073) 6123888
info@stadspijpers.nl
www.stadspijpers.nl
locatiecentrum Den Bosch
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl