Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 8 t/m woensdag 22 september 2004    Evangelie van 2004-09-08
 titelDode-Zeerollen blijven boeien
beschrijvingVan 8 tot en met 22 september zijn replica's van de Dode-Zeerollen te zien in Haarlem. Deze oude manuscripten zijn tussen 200 voor Chr. en 70 na Chr. gemaakt, en blijven tot op heden zowel wetenschappers, kunstenaars als het grote publiek boeien.

Gelijktijdig met de tentoonstelling zijn litho's van Lika Tov te zien, die zij maakte naar aanleiding van de vondsten in Qumran.

Beide tentoonstellingen zijn dagelijks van 14.00 tot 21.00 uur te bezichtigen aan de Frieslandlaan 5 in Haarlem (Schalkwijk). De toegang is gratis.

De Dode-Zeerollen worden vaak de belangrijkste archeologische ontdekking van de 20e eeuw genoemd. De meer dan 800 verschillende kronieken staan bekend als de Qumran verzameling. Hoogtepunten van deze tentoonstelling zijn: de meer dan 7 meter lange replica van de Jesajarol, de koperen rol met het verslag van een nog niet ontdekte tempelschat en de interactieve maquette van Qumran. "Voor Nederland is deze expositie uniek", zegt Hans Noot, CES directeur in West Europa. "Een bezoeker krijgt in een goed uur een uitstekend beeld van de rollen en de wereld waaruit zij voortkwamen."



Het belang van de Qumranrollen wordt duidelijk uit de inhoud. Zij bevatten belangrijke godsdienstige literatuur, zoals afschriften van alle boeken van het Oude Testament (behalve Esther). "Bovendien onthullen deze zeldzame documenten dat het Jodendom, het Christendom en de Essenen allemaal religieuze bewegingen waren die voortkwamen uit het Oude Testament", aldus Noël Reynolds, directeur van het Institute for the Study and Preservations of Ancient Religious Texts.



Gelijktijdig exposeert Lika Tov, haar op de Qumranrollen geïnspireerde litho's. Ze woont en werkt sinds 1963 in Jeruzalem, maar werd geboren in Amsterdam. Haar speciale stijl en druktechnieken gebruikt ze voor boekomslagen, affiches en illustraties, o.a. in de kinderbijbel van Baukje Offringa "Op weg".



De tentoonstelling wordt gesponsord door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, de Brigham Young University en de Foundation of Ancient Research and Mormon Studies (FARMS). Wetenschappers verbonden aan FARMS hebben een digitale versie van de Dode-Zeerollen gemaakt, waardoor zij voor onderzoekers over de hele wereld toegankelijk zijn geworden.



Speciale rondleidingen voor groepen kunnen (ook buiten openingstijden) worden aangevraagd op tel.nr. 023-5285401.

info(023) 5285401
www.dodezeerollen.nl
locatieFrieslandlaan 5
plaatsHaarlem (Schalkwijk) (Noord-Holland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl