Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 6 november 2013    Evangelie van 2013-11-06
begintijd13:30 uur
eindtijd16:00 uur
 titelStudiemiddag jongeren inspireren
beschrijving

Op woensdag 6 november zal dr. Monique van Dijk-Groeneboer (TST, redacteur van Handboek Jongeren en Religie 2010) de nieuwste uitkomsten presenteren van het vijfjaarlijkse onderzoek onder middelbare scholieren.

In schooljaar 2012/13 hebben 1400 middelbare scholieren vragen beantwoord over hun levensdoelen, Godsbeelden, idolen en thema’s die hen bezighouden. Waar maken jongeren zich zorgen over? Wie is hun idool? Noemen zij zich religieus, en wat betekent dat eigenlijk voor hen? Wat inspireert hen? Iedere vijf jaar houden we een enquête onder middelbare scholieren om meer te weten te komen van deze zaken. Omdat het onze interesse heeft, en omdat het wezenlijk is om dit weer te verwerken in onze opleiding van docenten Godsdienst/Levensbeschouwing. We willen onze studenten graag up to date houden.

We laten daarom de onderzoeksresultaten meteen terugkomen in het vak Jongerencultuur en Theologie in zowel onze Bachelorminor als ook onze Master Religieuze Educatie. Aandachtspunt hierbij is álle leerlingen te prikkelen in een schoolklas, en niet alleen de ‘Fortissimo’s’ die veel met religie hebben. Welke taal kun je daar vandaag de dag voor gebruiken? Wat sluit aan bij hun leefwereld? Hoe kun je echt in gesprek met hen komen over de diepere lagen, die we gewend waren religieus te noemen?

Met de uitkomsten van het onderzoek willen we deze middag docenten en jongerenwerkers inspireren om werk te maken van de inspiratie van jongeren. Na een presentatie van de resultaten door Monique van Dijk, zal theoloog Marcel Elsenaar (Kadans) aan de hand van de programma’s van K-Next laten zien hoe een school met het hele team een inspirerend vormingsprogramma kan opbouwen. De workshop van www.hetfilmgesprek.nl (KFA = Katholieke Film Actie) nodigt voorts uit om met leerlingen en met elkaar een weg te gaan van (film)beelden naar betekenissen.

U krijgt deze middag het (digitale) onderzoeksrapport mee naar huis.

Datum & Tijd: Woensdag 6 november van 13.30-16.00 uur met aansluitend borrel.
Locatie: Auditorium Museum Catharijneconvent, Nieuwe Gracht 63 te Utrecht
Kosten: €15,- inclusief drankje en rapport.

Voor deze middag, kunt u zich aanmelden via webapp.fkt.uvt.nl/dibsa/aanmelding?sdnr=83

info

www.tilburguniversity.edu/nl/over-tilburg-university/schools/theologie/item-studiemiddag-jongeren-inspireren

locatieAuditorium Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl