Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzondag 5 t/m woensdag 8 september 2004    Evangelie van 2004-09-05
 titelEen nieuw humanisme
beschrijvingDe Sint-Egidiusgemeenschap houdt in Milaan een interreligieuze conferentie met als titel: Religies en culturen, de moed voor een nieuw humanisme Milaan, 5-8 september 2004.

De wereldvrede in het begin van de eenentwintigste eeuw hangt steeds duidelijker af van het welslagen van de dialoog tussen verschillende godsdiensten en culturen. Op een ogenblik dat de mogelijkheid van een dergelijke dialoog met steeds meer met twijfels wordt omgeven, organiseert de Gemeenschap van Sant'Egidio een internationale topontmoeting tussen leiders van alle grote wereldgodsdiensten, humanisten, intellectuelen en politieke leiders.

De ontmoeting 'Religies en culturen. De moed voor een nieuw humanisme" vindt plaats in Milaan van zondag, 5 tot dinsdag 7 september as. Ook politici, zoals de Afrikaanse presidenten Joseph Kabila (Democratische Republiek Congo) en Abdoulaye Wade (Senegal) en Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, hebben hun deelname toegezegd.

In totaal worden meer dan 350 deelnemers uit zestig landen verwacht. In 36 panelgesprekken buigen ze zich over de grote vraagstukken van onze tijd:

- botsing of dialoog tussen beschavingen
- democratie gevangen tussen expansie en zwakte
- migratie, een uitdaging voor onze tijd
- de Europese eenwording en de spirituele en culturele wortels van het continent
- hoe aids bestrijden in Afrika: recht op behandeling en mensenrechten
- de dialoog tussen gelovigen en ongelovigen
- Europese islam en democratie
- De media over oorlog en vrede

In verschillende rondetafelgesprekken staan ook open of latente conflicten centraal: de Grote Meren, Noord-Ierland, de Balkan, het Midden-Oosten en Irak. Door de deelname van de Congolese president Kabila wordt de politieke situatie in Congo en het gebied van de Grote Meren ongetwijfeld een centraal thema. Ook vertegenwoordigers van burgerorganisaties uit conflictgebieden zullen aanwezig zijn. De internationale ontmoetingen van Sant'Egidio zijn traditioneel een forum waar vruchtbare contacten worden gelegd.

De aartsbisschop van Milaan, kardinaal Dionigi Tettamanzi, zal de ontmoeting openen op zondag, 5 september, samen met Yona Metzger, opperrabbijn van Israel en Ibrahim Ezzedine uit de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal zijn twaalf patriarchen en kardinalen aanwezig, waaronder de curiekardinalen Walter Kasper en Giovanni Battista Re. Ook de moslimdelegatie is betekenisvol, met onder meer Mohammed Sherif, secretaris-generaal van de World Islamic Call Society, de Turkse minister Mehmet Aydin en Hasan Hanafi van de Universiteit van Caïro. Bovendien zullen vertegenwoordigers van alle gemeenschappen in Irak (sjiieten, soennitische Arabieren, Koerden, chaldese christenen en armeniërs) aanwezig zijn. Daarnaast zijn er eminente deelnemers uit de culturele, religieuze en economische wereld zoals Michel Camdessus, Katherine Marshall, Tvetan Todorov, Susanna Tamaro, Serge Latouche, Jean Daniel, Enzo Bianchi, Mohammed Smaili, Mairead Maguire en Francisco Whitaker.

Uit België worden onder meer verwacht: mgr. Guy Harpigny, bisschop van Doornik, verantwoordelijk voor de betrekkingen met het jodendom en de islam; Ismael Batakli van de moslimexecutieve en rabbijn Albert Guigui. Uit Nederland neemt mgr Ad Van Luyn, bisschop van Rotterdam, deel. Een honderdtal leden van Sant'Egidio uit de Lage Landen gaat vrijwillig helpen voor het welslagen van deze ontmoeting.

De jaarlijkse ontmoetingen 'Mensen en Godsdiensten' zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste interreligieuze fora ter wereld. De Sint-Egidiusgemeenschap startte deze ontmoetingen in 1987, in opvolging van de Wereldgebedsdag voor de Vrede georganiseerd door paus Johannes Paulus II in Assisi. Deze 18de ontmoeting, die wordt afgesloten met het traditionele 'Gebed voor de Vrede', wordt georganiseerd in samenwerking met het aartsbisdom Milaan. De leden van Sant'Egidio zetten zich gratis in voor de armsten, de dialoog en de vrede. De laatste jaren heeft de gemeenschap ook van de behandeling van aidszieken in Afrika en de strijd voor de afschaffing van de doodstraf een prioriteit gemaakt. De gemeenschap speelt voorts een bemiddelende rol in verschillende conflicten in Afrika en elders.

infoSint-Egidiusgemeenschap, Kammenstraat 51, B-2000 Antwerpen. Tel: +32/3/231.48.37; e-mail: info@santegidio.be ; www.santegidio.org
locatieSint-Egidius
plaatsMilaan (Italië)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl