Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneermaandag 21 oktober 2013    Evangelie van 2013-10-21
begintijd20:15 uur
eindtijd21:30 uur
 titelGaudium et Spes - Jaar van het Geloof
beschrijving

Vijftig jaar geleden opende het Tweede Vaticaans Concilie, en in het Jaar van het Geloof staan we hierbij op uiteenlopende wijzen stil. In 2013 worden de vier constituties van het Concilie door de deelnemers aan deze leesgroep zelf gelezen en vervolgens tezamen besproken met een deskundige.

Het leesmateriaal staat steeds beschikbaar op de website www.olvkerk.nl/Jaar_van_het_Geloof

Op maandag 21 oktober 2013 zal Prof. Dr. G.J.M. van Wissen spreken over Gaudium et Spes (1965), de constitutie die handelt over de Kerk in de wereld van deze tijd, het belangrijkste document van de Kerk betreffende de sociale leer.

Met Rerum Novarum van paus Leo XIII begon de opbouw van de ‘moderne’ sociale leer. Gedurende de Tweede Wereldoorlog vond er met paus Pius XII een heroriëntatie van de sociale leer plaats, welke op Vaticanum II werd vastgelegd. Voortaan is de menselijke waardigheid, zoals gegrond in het geschapen zijn naar Gods Beeld en Gelijkenis, fundament en doel van de sociale leer. Het doel van de sociale leer van de Kerk is daarom - zo leest Caritas in veritate van paus Benedictus XVI - ‘de integrale ontwikkeling van de mens in liefde en waarheid’.

Deze ‘integrale humanisering’ streeft de Kerk na samen óók met ‘alle mensen van goede wil’. Behalve genoemde punten, komt ook de kritiek die op Gaudium et Spes is uitgeoefend aan de orde.

info

Gastvrouw mevr. E. van den Eijnden
(020) 625 97 29
info@olvkerk.nl
www.olvkerk.nl

locatieOntmoetingscentrum, Keizersgracht 218b
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl