Het bisdom Groningen-Leeuwarden begint binnenkort zijn pastorale beroepskrachten te scholen in pastoraal leiderschap. In de loop van de komende jaren zullen de parochies in het bisdom door fusies groter worden. Tegelijkertijd zullen de lokale geloofsgemeenschappen versterkt moeten worden. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop pastoraal werkenden hun vak uitoefenen.
Op donderdag 3 oktober zullen pastoor Paul Daggenvoorde uit Arnhem en praktisch-theoloog professor Jozef Wissink op een studiedag van het bisdom in Drachten deze thematiek verder uitdiepen. Daggenvoorde is gevraagd omdat hij inmiddels ervaring heeft met de snelle ontwikkelingen in het pastoraat in het aartsbisdom Utrecht. Wissink zal een en ander theologisch doordenken.
Beiden zullen antwoord proberen te geven op de vragen waar de pastorale beroepskrachten mee te maken krijgen: Wat doe je wel, wat niet (meer) nu je als pastoraal team leiding geeft aan de nieuwe parochie? Welke inhoudelijke keuzes maak je? Welk beroep doe je op de gelovigen zelf? Wat is je eigen inbreng vanuit je ambt, je wijding, je roeping, je zending ? Hoe vind je zelf voldoening in je ambt en je zending?
Het blijft niet bij deze studiedag. Kerkelijk opbouwwerker Herman Agterhoek nodigt vervolgens groepen van zo’n drie pastorale teams uit om gedurende een half jaar maandelijks samen te komen om van elkaars ervaringen te leren. Agterhoek: ‘Leren van de praktijk dus, onder elkaar. Geen hoge theologie, maar stilstaan bij de praktijk en daarvan samen leren.’
In elk geval is volgens Agterhoek duidelijk dat in de nieuwe parochies de taken van pastorale beroepskrachten anders worden. Voor ondersteuning van dat proces is de scholing in pastoraal leiderschap bedoeld en daarom wordt die ook door bisschop Gerard de Korte van harte en dringend aanbevolen.
|