Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Cursus
cursus
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 3 oktober 2013    Evangelie van 2013-10-03
 titelScholing in pastoraal leiderschap
beschrijving

Het bisdom Groningen-Leeuwarden begint binnenkort zijn pastorale beroepskrachten te scholen in pastoraal leiderschap. In de loop van de komende jaren zullen de parochies in het bisdom door fusies groter worden. Tegelijkertijd zullen de lokale geloofsgemeenschappen versterkt moeten worden. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop pastoraal werkenden hun vak uitoefenen.

Op donderdag 3 oktober zullen pastoor Paul Daggenvoorde uit Arnhem en praktisch-theoloog professor Jozef Wissink op een studiedag van het bisdom in Drachten deze thematiek verder uitdiepen. Daggenvoorde is gevraagd omdat hij inmiddels ervaring heeft met de snelle ontwikkelingen in het pastoraat in het aartsbisdom Utrecht. Wissink zal een en ander theologisch doordenken.

Beiden zullen antwoord proberen te geven op de vragen waar de pastorale beroepskrachten mee te maken krijgen: Wat doe je wel, wat niet (meer) nu je als pastoraal team leiding geeft aan de nieuwe parochie? Welke inhoudelijke keuzes maak je? Welk beroep doe je op de gelovigen zelf? Wat is je eigen inbreng  vanuit je ambt, je wijding, je roeping, je zending ? Hoe vind je zelf voldoening in je ambt en je zending?

Het blijft niet bij deze studiedag. Kerkelijk opbouwwerker Herman Agterhoek nodigt vervolgens groepen van zo’n drie pastorale teams uit om gedurende een half jaar maandelijks samen te komen om van elkaars ervaringen te leren. Agterhoek: ‘Leren van de praktijk dus, onder elkaar. Geen hoge theologie, maar stilstaan bij de praktijk en daarvan samen leren.’

In elk geval is volgens Agterhoek duidelijk dat in de nieuwe parochies de taken van pastorale beroepskrachten anders worden. Voor ondersteuning  van dat proces is de scholing in pastoraal leiderschap bedoeld en daarom wordt die ook door bisschop Gerard de Korte van harte en dringend aanbevolen.

info

www.bisdomgroningenleeuwarden.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatie
plaatsDrachten (Friesland)
postcode92
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl