Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 16 november 2013    Evangelie van 2013-11-16
begintijd09:30 uur
eindtijd18:00 uur
 titelSymposium over kerkvisitaties
beschrijving

Symposium over kerkvisitaties in vroegmoderne tijd

In 2008 lanceerde het bisdom Roermond, in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht, het project Kerkvisitaties. Dit project omvat het transcriberen en vertalen van de ruim 1700 visitatieverslagen van het oude bisdom Roermond (1559-1801). Steeds minder mensen zijn immers in staat Latijn te lezen en zouden derhalve verstoken blijven van de informatie uit deze belangrijke historische bron. Na vijf jaar intensieve arbeid, is thans het moment aangebroken om de resultaten onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Tijdens een speciaal symposium op zaterdag 16 november in Abdij Rolduc te Kerkrade.

De visitatieverslagen werpen licht op het kerkelijk leven in de honderdvijftig parochies van het toenmalige bisdom en de wijze waarop de bisschop daarop invloed trachtte uit te oefenen. In de regel gaat het om gegevens over het kerkgebouw en de aankleding ervan, de ambtsvervulling en het gedrag van de clerus, de kerkmeesters, de koster en de schoolmeester alsmede over het godsdienstig en zedelijk leven van de parochianen. Daarnaast bevat deze bron ook informatie die van belang is voor andere terreinen van wetenschap en onderzoek zoals demografie, genealogie, onderwijs, armenzorg, kunstgeschiedenis, volkscultuur en het plaatselijk bestuur. Het project kwam mede tot stand dankzij verschillende sponsoren uit binnen- en buitenland. Het oude bisdom Roermond bevatte immers ook gebiedsdelen in de huidige Euregio en het land van Maas en Waal. De visitatieverslagen hebben daardoor ook betrekking op parochies die tegenwoordig behoren tot de bisdommen Aken, Munster of Den Bosch.

De website met de digitale versie van de originele verslagen alsmede hun transcripties en vertalingen, wordt tijdens het symposium officieel in gebruik genomen en gepresenteerd. Dit symposium, speciaal georganiseerd door de Commissie Limburgse kerkgeschiedenis in het kader van het 150-jarig bestaan van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, wordt gehouden in Abdij Rolduc te Kerkrade en vindt plaats van 9.30 uur tot 18.00 uur.

Aanmelden kan vanaf 1 oktober tot uiterlijk 1 november 2013, per e-mail: info@lgog.nl

info

info@lgog.nl
www.bisdom-roermond.nl/symposium-kerkvisitaties

organisatieBisdom Roermond
locatieAbdij Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl