Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 25 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-25
 titelThomas-Gezelschap symposium
beschrijvingZaterdag 25 september 2004 organiseert het Nederlands Thomas-Gezelschap haar eerste symposium, onder voorzitterschap van Prof. Leo J. Elders. Tijdens dit symposium zullen verschillende sprekers de actualiteit van de middeleeuwse theoloog en filosoof Thomas van Aquino toelichten.

“De blijvende nieuwheid van het denken van Thomas van Aquino” (Encycliek: Fides et Ratio (1998) kent nationaal (Thomas Instituut te Utrecht) en internationaal een hernieuwde interesse. Het Nederlands Thomas-Gezelschap, de Nederlandstalige sectie voor Nederland en Vlaanderen van de SITA (Società Internazionale Tommaso d’Aquino), werd in het voorjaar van 2004, onder het voorzitterschap van Prof. Leo J. Elders, opgericht om vanuit Nederland en Vlaanderen aan deze hernieuwde belangstelling bij te dragen.
Hiertoe zullen ondermeer regelmatig symposia georganiseerd worden. Het eerste symposium op 25 september te Rolduc zal zich bezig houden met de vraag wat Thomas van Aquino vandaag voor de filosofie en theologie kan betekenen.

De actualiteit van Thomas van Aquino
De internationaal bekende moraaltheoloog Bonifacio Honings OCD schetst de moraaltheologie van Thomas van Aquino en dienst betekenis voor actuele vraagstukken. De voorzitter van de internationale SITA, Abelardo Lobato OP, licht de betekenis van diens mensleer toe.

Professor Jozef Wissink (KTU-Thomas Instituut Utrecht) past diens moraaltheologie en antropologie toe in een concreet werkveld onder de spannende titel: “Vreemde gasten bij elkaar over de vloer. Kan Thomas een eigen licht werpen op de reacties van dementerende mensen op rituelen en symbolen?”

De voorzitter van het Nederlands Thomas-Gezelschap, Prof. Leo J. Elders SVD, geeft weer hoe de twee belangrijkste filosofen van de Oudheid, Plato en Aristoteles, een nog steeds actuele invloed gehad hebben op het denken van Sint-Thomas.

Dr. Harm Goris van het Thomas Instituut te Utrecht onderzoekt hoe in een post-metafysische tijd Thomas’ inzichten over de drie-ene God van betekenis kunnen zijn vandaag.

Tot slot zal de Duitse theoloog, Dr. David Berger, nader ingaan op de rol van Christus en de sacramenten voor het leven van de hedendaagse gelovige vanuit het denken van Sint-Thomas van Aquino.

Informatie
Plaats: Grootseminarie Rolduc, Heyendahllaan 82, 6464 EP Kerkrade
Aanvang: 10.00 uur

(bron: www.rknieuws.net / em)

infoDrs. Jörgen Vijgen
jorgen.vijgen@skynet.be
users.skynet.be/thomisme
locatieGrootseminarie Rolduc, Heyendahllaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl