Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 1 november 2013    Evangelie van 2013-11-01
(Allerheiligen)
begintijd13:30 uur
eindtijd18:00 uur
 titelSymposium - Helden, heiligen en pioniers
beschrijving

Op 31 oktober 2013 is het 50 jaar geleden dat op het Tweede Vaticaans concilie het permanent diakenambt werd hersteld. Daarmee werd het opnieuw mogelijk dat gehuwde mannen tot permanent diaken worden gewijd.

Om stil te staan bij dit heugelijke feit en bij de uitwerking ervan in Nederland en wereldwijd, organiseren Adveniat geloofseducatie en het bisdom Haarlem-Amsterdam een symposium ‘Helden, heiligen en pioniers’.

Wij nodigen u uit om op vrijdagmiddag 1 november (Allerheiligen) naar de H. Joannes de Doperparochie in Hoofddorp te komen voor de viering en het symposium. Ook protestantse diakenen en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Het adres is: Kruisweg 1071,
2131 CT Hoofddorp.

Dagvoorzitter is drs. Wilfred Kemp, RKK-tv

Katholiek diaken Rob Mascini maakte vele reizen door de lage landen, Europa en alle werelddelen, om werkers en werksters in de diaconie van de kerken op te zoeken en hun dagelijkse praktijk van nabij mee te maken. In dit boek laat hij velen van hen aan het woord. De interviews worden afgewisseld met intermezzo’s waarin Rob Mascini de historie en theologie van het ambt toelicht.

Het diakenambt als zelfstandige wijding voor – ook gehuwde – mannen werd door de katholieke kerk in 1963 in ere hersteld. Hun speciale werkterrein is de wereld, de zelfkant, de goot. Het concilie bevestigde dat het diaconaat behoort tot het wezen van het ene ambt bisschop – priester en diaken. Het diakenambt bestaat in bijna alle christelijke kerken. Soms als tijdelijke benoeming. Soms opengesteld voor vrouwen. Een rondreis door de wereld van de diaconie biedt dan ook fascinerende kijkjes in het hart van het christendom, waar dienst aan de minsten in praktijk wordt gebracht.

  • Een boeiend en innemend reisverslag
  • Persoonlijke ontmoetingen en indringende vragen
  • Diaken Mascini was 25 jaar bestuurslid en jarenlang president van het Internationaal Diakonaatscentrum.

Programma

13.30 uur Ontvangst en gelegenheid om de Bijbelse tuin en boekhandel het Kruispunt te bezoeken
14.30 uur Eucharistieviering met Mgr. J. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem–Amsterdam
15.30 uur Lezing door Mgr. J. Hendriks over het herstel van het permanent diaconaat gedurende het Tweede Vaticaans concilie
15.50 uur Presentatie door diaken Rob Mascini over de ontwikkeling van diaconaat en diaconie in de kerken sinds 1963
16.20 uur Overhandiging eerste exemplaren van het boek ‘Helden, heiligen en pioniers’.
16.30 uur Pauze
16.45 uur Forumgesprek o.l.v. Wilfred Kemp
met Monic Slingerland (Trouw), Mgr. J. Hendriks, Prof. Dr. H. Noordegraaf (Protestantse Theologische, Universiteit Utrecht) en Stijn Fens (Vaticaan-kenner) met als thema: ‘Welke gevolgen heeft de uitverkiezing van paus Franciscus voor de diaconie?’
17.15 uur Einde symposium
17.30 uur Maaltijd voor gasten symposium (facultatief)

info

www.adveniat.nl/?b=1521

locatieKruisweg 1071
plaatsHoofddorp (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl