Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 18 augustus 2013    Evangelie van 2013-08-18
begintijd20:00 uur
 titelKaarskensprocessie Baarle-Hertog-Nassau
beschrijving

63 jaar geleden trok voor de eerste keer de Kaarskensprocessie door de Baarlese straten. Op 18 augustus gaan we die weer herhalen. Dit evenement vindt plaats in de vakantietijd en is voor de hele grensstreek uniek te noemen.

De vereniging genaamd “de Vrienden van Lourdes” organiseert elk jaar deze prachtige, feeërieke processie in het Belgisch/Neder­landse tweelingdorp Baarle-Hertog-Nassau, genaamd “De Kaars­kensprocessie”.

Deze omgang vindt al sinds jaar en dag de eerste zondag na 15 augustus plaats, dit jaar dus op zondag 18 augustus.

De schooljeugd van de beide Baarles, en kinderen uit het kerkdorp Zondereigen, zorgen voor het klassieke deel van de processie én voor de uitbeelding van het leven van Bernadette Soubirou. Met 7 evocaties wordt in stappen het leven van Bernadette uitgebeeld, waarvan er drie op wagens tot uitvoer worden gebracht.

Traditiegetrouw trekt de processie in het duister door het centrum van Baarle, waarbij Flambouwen de evocaties verlichten en de honderden kaarsjes van de pelgrims een feeëriek schouwspel geven.

In de processie zijn het de schoolkinderen die de uitvoering voor hun rekening nemen, gevolgd door het schrijn met Maria, voorafgegaan door een groep bruidjes die bloemen op de weg strooien. Daaraan aansluitend lopen de priesters uit de omgeving, waarna de pelgrims en belangstellende kunnen aansluiten.

Vanaf 18.30 uur hoort U door het centrum van het dorp stemmige muziek via luidsprekers die langs de gehele route hangen. U kunt dan bovendien bij de Belgische kerk een kaars met een kapje kopen, waarmee U het werk van de Vrienden Van Lourdes steunt. De kapjes rond de kaarsen die de pelgrims meedragen, zijn afkomstig uit Lourdes, wat op zich al voor een speciale sfeer zorgt.

Verder wordt langs de route de straat­verlich­ting gedoofd  waardoor de processie een intiem karakter heeft, want naarmate de processie vordert, valt de avond.

U mag een stukje mee oplopen of rustig langs de weg alles gade slaan; er zijn geen kosten aan verbonden. Rond kwart voor tien, bij het zingen van het Salvé Regina, wordt het plein rond de kerk verlicht door honderden kaarsen.

De Kaarskensprocessie wordt voorafgegaan door een plechtige eucharistieviering die precies om 20.00 uur begint in de St. Remigiuskerk.

Route
het beginpunt is de Sint Remigiuskerk te Baarle-Hertog door de Kerkstraat - Stationsstraat - Nieuwstraat - Singel - Molenstraat - Amalia van Solmsstraat (BH) - Hertog Hendrik 1 plein (BH) - Pastoor van Herdegomstraat (BH) - Kerkstraat (BN) - Désiree Gee­raertstraat (BN) - Singel (BN/BH).

Het eindpunt is aan de noordzijde van de Sint Remigiuskerk.

info

Willem en Miek van Gool
(013) 507 88 35
w.v.gool@gmail.com
Miek.vvl@gmail.com

www.vrienden-van-Lourdes.org

locatieSt. Remigiuskerk, Kerkplein
plaatsBaarle-Hertog (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl