Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf dinsdag 9 juli 2013    Evangelie van 2013-07-09
 titelDode Zeerollen in Drents museum
beschrijving

Voor het eerst sinds bijna 20 jaar zijn de Dode Zeerollen weer in Europa te zien. Op dinsdag 9 juli opent het Drents Museum in Assen een grote expositie die in totaal 16 originele manuscripten laat zien, waarvan enkele nog nooit eerder tentoongesteld zijn geweest, en ruim 400 objecten uit de joodse cultuur rond het begin van de westerse jaartelling.

Qumran
De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in een aantal grotten rond de nederzetting Qumran en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Ze werden daar waarschijnlijk verstopt tijdens de verloren Joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus), om ze niet in handen te laten vallen van de Romeinse legioenen.

Klapstuk
Het is de eerste keer dat in Nederland een complete tentoonstelling, waaraan 5 jaar is gewerkt, aan de beroemde geschriften wordt gewijd, zei museumdirecteur Annabelle Birnie vandaag. Klapstuk is een fragment van één meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond. “Het is heel bijzonder dat we dat kunnen laten zien.”

Gevoelig voor licht
Het gaat om unieke manuscripten die zo kwetsbaar zijn dat ze halverwege de tentoonstelling worden vervangen door een nieuwe serie. De rollen zijn vooral gevoelig voor licht. “Om ze zo veel mogelijk te beschermen, moeten bezoekers op een lichtknopje drukken om ze te zien”, vertelt projectleider Peter Schonewille.

Terracottaleger
Het Drents Museum richt zich vooral op archeologische tentoonstellingen. Zo kwamen enkele jaren geleden ruim 350.000 mensen af op de expositie Het terracottaleger van Xi’an. Mede dat succes overtuigde het Israel Antiquities Authority, de beheerder van het archeologisch erfgoed in Israël, om met het Drents Museum in zee te gaan.

info

(0592) 377 773
info@drentsmuseum.nl
www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/de-dode-zeerollen-37.html

locatieDrents museum, Brink 1
plaatsAssen (Drenthe)
postcode94
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl