Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 7 juli 2013    Evangelie van 2013-07-07
begintijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelExtra open dag Rolduc
beschrijving

Zondag 7 juli is er een extra open dag in Abdij Rolduc en de Baalsbruggermolen in Kerkrade en de Burcht Rode in het Duitse Herzogenrath. De gebouwen die samen de Historische Driehoek van Eurode vormen, zijn uitgeroepen tot ‘Open Monument  van de Maand’.

De abdij, de molen en de burcht zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Het waren de kasteelheren van de Burcht van Rode die in 1104 grond beschikbaar stelden voor de bouw van Abdij Rolduc. De abten van Rolduc bouwden later op hun beurt bij het riviertje de Worm de Baalsbruggermolen. Dit is nog steeds de enige abdijmolen van Nederland. Rond deze historische driehoek ontstonden de steden Kerkrade en Herzogenrath, die zich gezamenlijk presenteren als Eurode.

Deze unieke grensoverschrijdende geschiedenis was voor de Stichting Open Monumentendag aanleiding om de abdij, de molen en de burcht uit te roepen tot ‘Open Monument van de Maand’. Hiermee wil de stichting de interesse voor het behoud van monumenten vergroten. Het initiatief loopt vooruit op de ‘grote’ Open Monumentendag in september. Op de site www.openmonumentendag.nl wordt een dezer dagen een filmpje over de historische driehoek gepubliceerd.

Abdij Rolduc

Op zondag 7 juli zijn alle museale ruimtes van Abdij Rolduc vanaf 10 tot 17 uur voor publiek geopend. Dit betekent dat iedereen vrij kan rondwandelen in de historische kruisgangen, de abdijkerk en de crypte, maar ook een kijkje kan nemen in de doorgaans gesloten Bisschopszaal en Rococobibliotheek. In alle ruimtes zijn rondleiders aanwezig die tekst en uitleg kunnen geven.

Bijzondere exposities
Verder zijn er in en rond Abdij Rolduc op 7 juli twee bijzondere exposities te zien. Op het buitenterrein wordt een verzameling beelden geëxposeerd door Galerie Heidefeld uit Krefeld. In de kruisgangen zijn zo’n 70 hedendaagse iconen van drie Nederlandse icoonschilders te zien.

Baalsbruggermolen
De Baalsbruggermolenis op zondag 7 juli van 9.00-18.00 uur voor jong en oud geopend. Over de restauratie, die momenteel de laatste fase ingaat, is veel te vertellen. Bezoekers kunnen rondlopen door de molen, het proeflokaal, over de terrassen en de nieuwe voetgangersbrug. Tijdens de open dag wordt er ook graan gemalen.

Burcht Rode
De Burcht Rode in Herzogenrath – die ooit toebehoorde aan de hertogen van Limburg – is tijdens de open dag ’s middags tussen 14 en 17 uur voor publiek toegankelijk. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven. De drie monumenten van de Historische Driehoekig liggen op loopafstand van elkaar.

info

www.rolduc.com

locatieAbdij Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl