Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 15 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-15
 titelBachs Hohe Messe - Waterlands Kamerkoor
beschrijvingVoor het Waterlands Kamerkoor uit Purmerend is 2004 het jaar van de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach. Op 5 en 7 november voert het koor dit omvangrijke werk uit, samen met The International Baroque Orchestra The Hague en solisten, onder leiding van dirigent Wolfgang Lange.

De ‘Messe in H-Moll’ van J.S. Bach, BWV 232, beter bekend als de ‘Hohe Messe’, is een van de meest universele kunstwerken uit de muziekgeschiedenis en een hoogtepunt in de klassieke miscomposities. Een werk waarin de componist Johann Sebastian Bach een staalkaart toont van zijn artistiek en technisch meesterschap door een volmaakte beheersing, toepassing en versmelting van alle in zijn tijd bekende oude en nieuwe stijlen. Wie zich intensief met dit complexe werk bezighoudt, ondergaat steeds meer de overweldigende schoonheid ervan. En wat is er mooier dan dit gevoel aan een breed publiek over te dragen? Daarom kan het publiek met deze prachtige muziek kennismaken, vooral tijdens de concerten op 5 en 7 november, maar ook al eerder en op verschillende manieren.

Vooraf
Als opmaat voor de concerten worden een gratis inloopconcert en een lezing gehouden. Het inloopconcert is op zaterdagmiddag 2 oktober in de Koepel- of St.-Nicolaaskerk te Purmerend. Van elk onderdeel van de Hohe Messe worden één of meer koordelen met orgelbegeleiding uitgevoerd. Bij elk onderdeel wordt een korte inleiding gegeven door Bachkenner en ver familielid van de componist, Govert Bach. Organist Ralf Nagelkerke zal voor de begeleiding en voor uitvoering van solistische stukken gebruik maken van het historische en recent gerestaureerde Garrelsorgel.
In vervolg op het inloopconcert, op vrijdagavond 15 oktober, zal Govert Bach een lezing geven in de Bibliotheek Purmerend waarin hij dieper ingaat op de achtergronden van dit werk en van de componist. Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de Muziekschool Waterland en de Bibliotheek Purmerend.

Concerten en uitvoerenden
De concerten waarin de Hohe Messe wordt uitgevoerd vinden plaats op vrijdagavond 5 november in de Grote of St.-Jeroenskerk in Noordwijk en op zondagmiddag 7 november in de Grote Kerk van Monnickendam.

Het Waterlands Kamerkoor is een vocaal ensemble dat in 1975 is opgericht door de bekende organist Jan Jongepier, die vele jaren het koor dirigeerde. Zijn opvolgers waren Cor Brandenburg, Michael Hedley, Gilles Michels en de huidige dirigent, Wolfgang Lange. Door de jaren heen heeft het koor zich geprofileerd als een zangensemble dat in zijn repertoirekeuze zangtechnische uitdagingen niet uit de weg gaat en dat in zijn uitvoeringen altijd op hoog niveau presteert. De eerste vijfentwintig jaar van zijn bestaan bleef het repertoire beperkt tot kleinere werken, veelal a-capella, soms met kleine orkestbezetting. De laatste jaren heeft het koor zich met succes op stukken toegelegd die omvangrijker zijn en die ook op artistiek niveau meer van het koor vergen. Zo bracht het koor in 2002 de ‘Johannes Passion’ van Bach en ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms ten gehore.

Het orkest dat aan de Hohe Messe meewerkt is het International Baroque Orchestra The Hague: een internationaal ensemble van jonge musici, net afgestudeerd van of nog studerend aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Dit ensemble legt zich toe op de authentieke uitvoeringspraktijk van werken die tot circa 1800 zijn gecomponeerd, en gebruikt daarvoor geijkte instrumenten, dat wil zeggen: getrouwe kopieën van de instrumenten die rond de tijd van Bach werden gebruikt.

De solisten die aan de Hohe Messe zullen meewerken, zijn vocalisten die deel uitmaken van Nederlandse professionele koren, die daarnaast ook een solistische carrière hebben.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Wolfgang Lange. Sinds 2000 is hij als dirigent verbonden aan het Waterlands Kamerkoor. Hij heeft met dit koor bewust toegewerkt naar de uitvoeringen van Bach’s Hohe Messe. Onder zijn leiding voerde het koor eerder verscheidene werken van Bach uit, onder meer het Magnificat, de Johannes Passie en verschillende cantates. Voor Lange is de Hohe Messe ‘een koorwerk dat je in het diepst van je ziel raakt. Een werk dat iedere koordirigent zeker één keer in zijn leven moet hebben uitgevoerd.’

Agenda
Hohe Messe (Messe in B-moll, BWV 232), J.S. Bach

Zaterdag 2 oktober, 14.15 uur Gratis inloopconcert (enkele delen uit de Hohe Messe)Koepel- of St.-Nicolaaskerk, Purmerend

Vrijdag 15 oktober, 20.00 uur Lezing over achtergrond van werk en componistBibliotheek Purmerend

Vrijdag 5 november, 20.00 uur Concert Hohe Messe,Grote of St.-Jeroenskerk, Noordwijk

Zondag 7 november, 15.00 uur Concert Hohe Messe,Grote Kerk, Monnickendam

Entreeprijzen
- concerten 5 en 7 november: € 17,50 p.p.;
- lezing 15 oktober: € 5,- voor leden van de Bibliotheek Purmerend en leerlingen van de Muziekschool Waterland; € 7,- voor niet-leden/-leerlingen;
- N.B.: lezing 15 oktober en concert 5 of 7 november samen: € 20,- voor leden van de Bibliotheek Purmerend en leerlingen van de Muziekschool Waterland; € 22,- voor niet-leden.

Uitvoerenden
Waterlands Kamerkoor
International Baroque Orchestra The Hague
solisten: o.m. Margriet Stok (sopraan), Ans van Dam (alt), Jeroen de Vaal (tenor), ErksJan Dekker (bas)
dirigent: Wolfgang Lange

De concerten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Stichting VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds afdeling Noord-Holland, Mr. Paul de Gruyter Stichting, Notariskantoor Schmal Purmerend, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

info(0299) 675543, (0299) 424645 en (06) 10150752
www.waterlandskamerkoor.nl
locatieBibliotheek
plaatsPurmerend (Noord-Holland)
postcode14
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl