Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
De Tiltenberg
(Tiltenberg)

De Tiltenberg

Website E-mail

Vormingscentrum van het Bisdom van Haarlem-Amsterdam

De Tiltenberg
Zilkerduinweg 375
2114 AM  Vogelenzang

(0252) 345 345

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 20 september 2013    Evangelie van 2013-09-20
begintijd13:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelStudiemiddag CSLK
beschrijving

In de samenleving, in de economie en de politiek vindt een herijking plaats van normen en waarden. Het is duidelijk gebleken dat zonder een adequaat ethisch kader personen en instituties ontsporen. Dit besef is versterkt door het duidelijk falen van het zgn ‘neoliberalisme’, waarbij steeds meer (overheidstaken) bij de markt kwamen te liggen.Immers ook de markt moet ethisch worden ingekaderd, want an sich kent deze niet of nauwelijks normen en waarden.

Op deze studiemiddag wordt de aandacht gericht op ontwikkelingen ter zake in twee politieke partijen, t.w. de PvdA en het CDA. Nadat de PvdA tijdens de kabinetten Kok “de ideologische veren had afgeschud”, lijkt er weer meer oog te komen voor het belang van normen en waarden als grondslag voor de politiek. Zo is op het partijcongres van 27 april 2013 een resolutie aangenomen onder de titel Over wat van waarde is, gebaseerd op een studie van de Wiardi Beckman Stichting.

In het CDA is deze discussie nooit verstomd. Daar is echter de energie vooral gestopt in de vernieuwing van de beginselen. Heel interessant is in dit verband het rapport Rijnlands Denken en Doen, dit jaar opgesteld door een werkgroep van CDA-Friesland. Beide stukken raken ook aan het katholiek sociaal denken. Ook hierin vindt de laatste jaren een revitalisering plaats en een vernieuwd doordenking van de samenleving vanuit de christelijke sociale ethiek (zie Benedictus XVI, Caritas in veritate en het in 2009 verschenen Compendium voor de Sociale Leer van de Kerk).

Het centrum wil daarom op deze studiemiddag met elkaar in gesprek gaan. Waar wordt in dezelfde richting gewezen en waarin gaan we uiteen? Worden hiermee lijnen geschetst voor Nieuwe waarden in de politiek?

Sprekers

  • Rene Cuperus (WBS), Over wat van waarde is.
  • Gerard van Wissen (CSLK), reactie op de lezing vanuit de Katholieke Sociale Leer.
  • Hein Pieper (CDA), Rijnlands Denken en Doen.
  • Fred van Iersel (CSLK), reactie op de lezing vanuit de Katholieke Sociale Leer.
  • Panelgesprek onder leiding van de dagvoorzitter.

Details

Wanneer:
20 september 2013 van 13.00 tot 16.30 uur
Toegang:
gratis, met verzoek om een bijdrage voor de kosten
Plaats:
De Tiltenberg, Zilkerduinweg 375, 2114 AM, Vogelenzang
Informatie & aanmelding:
mkarsten@tiltenberg.org

info

mkarsten@tiltenberg.org
www.cslk.nl

organisatieDe Tiltenberg
locatieDe Tiltenberg, Zilkerduinweg 375
plaatsVogelenzang (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl