Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Klooster Wittem

Klooster Wittem

Website E-mail

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem
(043) 450 17 41

openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 27 juni 2013    Evangelie van 2013-06-27
begintijd11:00 uur
 titelOntsteking van ruim 1.200 noveenkaarsen
beschrijving

Op het feest van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, donderdag 27 juni, worden in de kerk en kapel van het Sint-Gerardusbedevaartoord te Wittem ruim 1.200 noveenkaarsen ontstoken. Deze zullen negen dagen lang branden voor de intenties van even zoveel Mariavereerders uit het hele land.

Klooster Wittem is na de Sterre der Zee in Maastricht het grootste bedevaartsoord in Limburg. Dat er zoveel mensen gevraagd hebben om op dit Mariafeest een lichtje te ontsteken, is een antwoord op een brief die de abonnees van het maandblad ‘Gerardus’ - een uitgave van Klooster Wittem - onlangs kregen. Daarin werd het aanbod gedaan dat in kerk en kapel van Wittem een kaars zal worden aangemaakt voor ieder die het klooster financieel wil steunen met minimaal vijf euro. Al enige tijd kampt de religieuze gemeenschap met tekorten en in de brief legt de rector uit, dat het klooster grotendeels afhankelijk is van de steun van pelgrims, kerkbezoekers en anderen die Klooster Wittem een warm hart toedragen.

Dat de respons zo massaal is, ervaren de bewoners en medewerkers als een bemoediging en waardering voor wat het klooster met zijn vele activiteiten voor veel mensen betekent. Maar het is vooral een teken dat de Mariaverering nog groot is, ondanks het feit dat het kerkbezoek op veel plaatsen daalt en de kerk voor veel mensen nauwelijks nog betekenis lijkt te hebben.

De verzoeken om een kaars op te steken komen uit heel Nederland; dat bevestigt dat veel katholieken in den lande zich nog sterk verbonden voelen met het Zuid-Limburgse bedevaartsoord Wittem, dat na de Sterre der Zee in Maastricht het drukst bezochte bedevaartsoord in het bisdom Roermnd is. En dat niet alleen vanwege de heilige redemptorist Gerardus Majella die er vereerd wordt. In Wittem is ook een fraaie en drukbezochte Mariakapel met de icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Deze is in 1865 door paus Pius IX aan de redemptoristen toevertrouwd met het verzoek om Maria onder deze eretitel wereldwijd bekend te maken. Sindsdien vereren miljoenen gelovigen wereldwijd deze vermaarde icoon: van Brazilië tot de Filippijnen, maar ook in Wittem en in veel kerken in Nederland.

De noveenkaartsen worden op 27 juni ontstoken tijdens en na de plechtige eucharistieviering van 11.00 uur, waarbij de hulp van de kerkbezoekers wordt ingeschakeld. De viering is rechtstreeks te volgen op internet via de site van het klooster. Ook zullen zoveel mogelijk de namen worden voorgelezen van hen die via zo’n kaars om steun vragen. Omdat nog altijd verzoeken binnenkomen, is de verwachting dat het aantal noveenkaarsen dat gaat branden het aantal van 1.200 ruim zal overschrijden.

info

www.kloosterwittem.nl

organisatieKlooster Wittem
locatieSint-Gerardusbedevaartoord
plaatsWittem (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl