Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 30 juni 2013    Evangelie van 2013-06-30
 titelProcessie Heilig Hout van Dordrecht
beschrijving

Al heel lang leefde bij ons het idee de processie met het Heilig Hout, zoals deze van 1431 tot 1572  in Dordrecht plaatsvond in ere te herstellen.

Het Heilig Hout, een stukje van het kruis van Golgotha, wordt begin vijftiende eeuw aan de stad geschonken door de Brugse koopman van Dordtse herkomst Claes Scoutet en daarna in de Grote Kerk geplaatst. Bij de grote brand in 1457, wordt de halve stad inclusief de Grote Kerk in as werd gelegd maar het  Heilig Hout wordt ongeschonden teruggevonden. Dit grote wonder verspreidt zich als een lopend vuur over heel Europa en Dordrecht wordt een grote en belangrijke bedevaartsplaats waar jaarlijks duizenden op de eerste zondag na het feest van Petrus en Paulus, 29 juni, naar de processie komen.

Het Heilig Hout verdwijnt in 1572 bij de Beeldenstorm; de dienstdoende kapelaan vlucht op tijd met het relikwie richting Vlaanderen. Echter in 1952 wordt het Heilig Hout terug gevonden in een klooster in Hekelgem, Vlaanderen  en  komt op 5 juli 1953 weer terug in Dordrecht.  Vanaf dan wordt het bewaard in de R.K. Onze Lieve Vrouwekerk (aan de Brouwersdijk). Na sluiting van deze kerk in 2003 komt het naar de Antoniuskerk waar het tot nu toe een plekje heeft.

En nu is het zover, zondag 30 juni is het grote moment daar!  Na 441 jaar komen we weer naar buiten en trekken met het relikwie van het Heilig Hout door de stad ter ere en meerdere glorie van Jezus Christus die door zijn dood aan het kruis de wereld verlost heeft.

Een ieder is van harte welkom om mee te lopen en te bidden.

Programma

14.45 uur: korte gebedsstonde in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk
(in samenwerking met de Hervormde Gemeente),
15 00 uur: opstellen processie..
15.15 uur: vertrek processie richting Antoniuskerk en wel langs de volgende route:
  • Grote Kerksbuurt
  • RA Visbrug
  • LA Voorstraat
  • RA Vriesestraat,Vriesebrug,Vrieseplein
  • RA Cornelis de Wittstraat
  • LA Blekersdijk
  • RA Singel
  • LA Stationsweg(via stoep)
  • LA Burg.de Raadtsingel (via stoep)
16.00 uur aankomst bij de Antoniuskerk
met als afsluiting een kort Lof en een gezellig samenzijn op het kerkplein.

In de omgeving van de Grote Kerk is geen parkeergelegenheid. Als u van buiten de stad met de auto komt, kunt u deze naast de Antoniuskerk parkeren en te voet naar de Grote Kerk gaan. Met het openbaar vervoer reizen is echter aan te bevelen; de Antoniuskerk ligt tegenover het station.

Namens het Gilde van het Heilig Hout in Dordrecht: van harte welkom!

info

(078) 613 63 90

locatieGrote- of Onze Lieve Vrouwekerk
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl