Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 23 juni 2013    Evangelie van 2013-06-23
begintijd11:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelOmmedracht Onze Lieve Vrouw van Eiteren
beschrijving

De jaarlijkse ‘Ommedracht ter ere van Onze Lieve Vrouw van Eiteren’ in IJsselstein vindt in 2013 plaats op zondag 23 juni. Om 11.00 uur is er een plechtige Eucharistieviering in de St. Nicolaasbasiliek (St. Nicolaasstraat 12) met als celebrant pastor P. Kuipers. De Ommedracht vertrekt om 15.00 uur vanuit de basiliek om daar tegen 16.00 uur weer terug te keren. Aansluitend vindt er een Marialof plaats.

Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Ommedracht meldt de website van de parochie H. Drie-eenheid, waar IJsselstein onderdeel van uitmaakt: “Sinds de vroege middeleeuwen is het beeldje van O.L. Vrouw van Eiteren het middelpunt geweest van een grote en vurige devotie.

Dit beeldje werd omstreeks 1310 door slootgravers op een akker in de buurtschap Eiteren gevonden. Zij gaven het aan de pastoor van IJsselstein, die het in zijn parochiekerk plaatste. Nadat het twee of drie keer op onverklaarbare wijze uit de kerk was verdwenen en teruggevonden op de plaats waar de slootgravers het ontdekt hadden, besloot men op Eiteren een kapel ter ere van Maria te bouwen. De fundamenten van deze kapel zijn onlangs opgemetseld.

Na diverse omzwervingen kwam het beeldje in 1936 in IJsselstein terug. U vindt het in de Mariakapel in de Basiliek. Dagelijks komen mensen er een kaarsje opsteken en vertrouwen hun lief en leed aan Maria toe. Jaarlijks op een zondag rond 24 juni trekt in een soort processie, een stoet van pelgrims en IJsselsteiners in historisch kostuum vanuit de Basiliek over Eiteren en terug met in hun midden het oude beeldje van O.L. Vrouw van Eiteren.”

info

www.aartsbisdom.nl

locatieSt. Nicolaasbasiliek, St. Nicolaasstraat 12
plaatsIJsselstein (Utrecht)
postcode34
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl