Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneervrijdag 27 t/m zondag 29 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-27
 titelMaria ommegang tijdens bedevaartweek
beschrijvingZondag 29 augustus zijn de straten van Kalfort (tussen Antwerpen en Brussel) weer het decor voor de jaarlijkse Maria-ommegang. Hiermee houdt het dorp een traditie in ere die al in de zeventiende eeuw startte. Van een eenvoudige sacramentsprocessie is dit evenement geëvolueerd tot een prestigieuze ommegang, waarop Kalfort terecht zeer trots is.

De ommegang is de kern van een bedevaartweek, die op religieus en sociaal-cultureel vlak heel wat te bieden heeft in het kleine gehucht van Puurs.

Het begint allemaal met een sfeervolle Maria-avond op vrijdag 27 augustus om 20 uur, een mix van zang, muziek, tekst en choreografie. Op zaterdag 28 augustus is er een feestelijke openingsmis om 17 uur, opgeluisterd door het gastkoor Salvocale uit Blaasveld. Zondag 29 augustus is de grote dag: na de plechtige hoogmis van 10 uur wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Traan meegedragen in een indrukwekkende ommegang, die start om 11 uur.

De ommegang sluit aan bij de processie die sinds de zeventiende eeuw onafgebroken het kroonstuk was van een week van bidden en feestvieren. Deze stoet toont de geschiedenis van de verering van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Traan vanaf de miraculeuze relikwie van Christus’ tranen in de dertiende eeuw tot de negentiende-eeuwse bloei van de begankenis. In tussentijd rollen zeven eeuwen aan de toeschouwer voorbij. In de scènes verschijnen middeleeuwse ridders, gasthuiszusters en monniken, kermisklanten, acrobaten en vuurspuwers, geuzen, boeren en Franse sansculotten, bedevaarders, vrome boeren en boerinnen en natuurlijk ook vele gewone Kalfortenaren.

Elk jaar is er in de ommegang iets nieuws te ontdekken. Dat is ook ditmaal zo. De aspergegroepen van vorig jaar worden verder uitgebreid. De figuren Henri Meersmans, Baptist Vertongen en Eugeen Van Den Wiele, die een belangrijke rol speelden in de bloei van de aspergeteelt in Kalfort, zullen er opnieuw bij zijn. Met een prachtige wagen wordt hulde gebracht aan de koningin van de groenten, die voor Kalfort zo belangrijk was.

Dit jaar is het negentig jaar geleden dat de eerste Wereldoorlog uitbrak. Kalfort lag toen net binnen de versterkte fortengordel rond Antwerpen, en in de onmiddellijke nabijheid van het fort van Liezele. Nadat de Duitse troepen lelijk huis hadden gehouden in Aarschot en Leuven, zochten duizenden vluchtelingen hun toevlucht in Antwerpen. Ook het Belgische leger trok zich terug op deze fortengordel. Tijdens de begankenisweek van 1914 was Kalfort het toneel van deze volksverhuizing, die dit jaar nog eens wordt overgedaan. Een nieuwe vredeswagen sluit dit gedeelte af.

Precies 25 jaar geleden werd de moderne Kalfortse kerk plechtig ingewijd. Een heel jaar lang wordt dit in Kalfort gevierd. In de ommegang zal een zingende groep ‘25 jaar kerkgemeenschap’ symboliseren en een getuigenis brengen van wat zich in die 25 jaar zoal heeft afgespeeld in het kerkgebouw.

Het Mariale gedeelte van de ommegang is helemaal herbekeken. Een grote groep dansende kinderen brengt hulde aan Onze-Lieve-Vrouw. Een nieuwe wagen zal hen begeleiden. Traditiegetrouw sluit de ommegang af met het prachtige beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Traan en het heilig Sacrament.

De rest van de week worden de duizenden bedevaarders gastvrij verwelkomd in de parochiekerk. Tot zondag 5 september vinden daar dagelijks liturgische vieringen plaats. Van 22 augustus tot 12 september loopt in de kerk ook de tentoonstelling ‘Van neobyzantijns tot modern. De kerk van Kalfort’, over de geschiedenis van de Kalfortse parochiekerk.

(bron: www.rknieuws.net / tb)

infoOmmegangcomité (Luc Schokkaert)
03/889.97.15
ommegang@kalfort.be
www.kalfort.be
locatie
plaatsKalfort (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl