Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 11 augustus 2013    Evangelie van 2013-08-11
begintijd14:30 uur
eindtijd16:00 uur
 titelDe mooiste Maria-liederen aller tijden
beschrijving

Tweede lustrumjaar
Muzikale viering van Maria ten Hemelopneming
‘De mooiste Maria-liederen van alle tijden’
o.l.v. Pieter Vis met kleine plechtige ommegang.

Extra middagconcert op zondag 11 augustus: 14.30 - 16.00 uur; Toegang € 5,- p.p. inclusief programmaboekje.

Marialiederen van alle tijden en uit vele landen met vooraf een kleine processie o.l.v. pastoor Drs. Rudi Mannaerts. m.m.v. het R.-K. Dameskoor St. Antoniusparochie uit Dordrecht o.l.v. Wendeline Wilmink. Verder werken mee de sopraanzangeres Laure Campion, piano, Michel Asselmans, bariton en piano; Dirk Van Bell, viool; Michael Evans, klarinet; Pieter-Jan Koninckx, piano, en Peter Possemiers, orgel. Algehele muzikale leiding concertzanger Pieter Vis.

Het Mariaconcert op zondagmiddag 11 augustus, aanvang 15.00 uur, staat geheel in het teken van de komende viering van Maria ten Hemelopneming op 15 augustus. Er vindt vooraf een kleine ommegang plaats onder aanvoering van de pastoor van de St.-Andrieskerk, kunsthistoricus Drs. Rudi Mannaerts. Dit concert kan gezien worden als een der hoogtepunten in de laatst gehouden zomerserie ‘Vrije Inloopconcerten voor Jong Amateur Talent’. Solozang, koorzang instrumentaal en samenzang op Mariaconcert. Begonnen wordt met een korte processie van het Mariabeeld. Pastoor Mannaerts is de juiste persoon hiervoor om deze devotie in goede banen te leiden. De grijze muren van dit historische Godshuis heeft hij weer tot een kleurigpalet weten te brengen. Met zijn welluidende stem laat deze priester de oude gewelven zinderen met zijn sympathieke zangstem. Het R.-K. Dameskoor St.-Antoniusparochie uit Dordrecht o.l.v. Wendeline Wilmink werkt voor de derde maal mee. De soli- en duettenzang worden door de Mechelse pianist en zanger Michel Asselmans samen met Laure Campion, sopraan, ingevuld. Naast instrumentale afwisseling door Michael Evans, een getalenteerde klarinettist, en Pieter-Jan Koninckx, pianist, speelt Dirk van Bell, violist, enkele werken van de toondichter Petros Psaris. De samenzang van bekende Maria-liederen worden begeleid door de organist Peter Possemiers. In 2014 viert de Elza Vis -De Clercq Stichting haar 25-jarig bestaan. Al weer voor de vierde maal vindt het muziekfestival voor ‘Jong Amateur Talent uit de Lage Landen’ plaats in de St.-Andrieskerk. Zanger Pieter Vis: Het komt mede omdat deze 16de eeuwse laatgotische St.-Andrieskerk een mooie akoestiek heeft en zich verder uitstekend leent voor vocale, liturgische alsook klassieke concerten’. De middagconcerten werden door hem in 2003 gestart ter nagedachtenis aan zijn overleden echtgenote Elza De Clercq. De in Nederland en Vlaanderen zeer actieve culturele organisatie staat vanaf het begin onder voorzitterschap van deze musicus. In de afgelopen 10 jaar promootte hij als musicoloog en schoonzoon van de Vlaamse volksdichter Dr. René De Clercq, naast de Vlaamse liedkunst ook talloze kerkelijke muziekwerken tijdens deze zomerconcerten. De eerste 7 jaren vonden de concerten plaats in de St.-Carolus Borromeuskerk en vanaf 2010 voor het 4de jaar in de St.-Andrieskerk. Het is voor de laatste keer (in het 2de lustrumjaar) dat Pieter Vis deze serie inloopconcerten organiseert. Deze middagoptredens (ruim 150 concerten in de afgelopen 10 jaar) trokken ruim 49.000 bezoekers vanuit geheel Vlaanderen alsook over zijn grenzen. De Elza Vis-De Clercq Stichting afd. Antwerpse Kunstvrienden bereidt zich voor om de in de volksmond genoemde ‘Kerk der Armen’ (Parochie van Miserie) op 8 december haar 6de traditionele kerstconcert in deze sfeervolle kerk te houden.

Toegangskaarten € 5.- aan de kerk!

info

Pyoterriba@gmail.com
Secr. Ward Steffens
0497/48.64.76
ward@wardsteffens.com

Dr. Pieter Vis
0474/704658
elzavisdeclercqstichting.nl
www.topa.be
www.ovv.be

locatieSt.-Andrieskerk, Waaistraat 1
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl