Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 2 juni 2013    Evangelie van 2013-06-02
begintijd11:15 uur
eindtijd14:00 uur
 titel10e Sacramentsprocessie Amsterdam
beschrijving

De Onze Lieve Vrouwekerk viert 2 juni a.s. de 10de verjaardag van de Sacramentsprocessie vanuit haar kerk, onder het motto ‘laat zien dat je gelooft’.

In dit “jaar van het geloof” een bijzonder feestelijk gebeuren.

Processieverbod
In het jaar 2003 kreeg Amsterdam sinds het processieverbod in 1578 een sacramentsprocessie.

De grondwet bepaalde in 1848 dat het processieverbod bleef bestaan voor plaatsen waar dit gebruik niet voorkwam. ‘Onder de rivieren mochten deze tochten wel blijven bestaan.” Aldaar is het een vrij normaal verschijnsel. In 1983 werd de grondwet gewijzigd, en sindsdien is het ook boven de rivieren toegestaan om deze feestelijke tochten te houden.

De Amsterdamse Onze Lieve Vrouwekerk, die is toevertrouwd aan de priesters van Opus Dei, is de eerste kerk in de hoofdstad die in 2004 gebruik heeft gemaakt van deze nieuwe wettelijke mogelijkheid.  Zij deelt de kerk met de Syrisch-orthodoxen en de Surinaamse katholieken. 

Geschiedenis Amsterdam
Wie aan de geschiedenis van de hoofdstad denkt, denkt aan het Mirakel: het hostiewonder uit 1345 dat door een grote toevloed van pelgrims uit binnen- en buitenland  een enorme impuls gaf aan de ontwikkeling van Amsterdam.

Zo verleende keizer Maximiliaan van Oostenrijk Amsterdam in 1489 het recht de keizerskroon boven het stadswapen te voeren nadat hij zijn teruggekeerde gezondheid had toegeschreven aan het Mirakel. 

Mgr. Hendriks
Omdat mgr. Punt om medische redenen niet beschikbaar is zal mgr. Jan Hendriks met een monstrans, een houder voor de heilige hostie, over de grachtengordel trekken. Hij wordt vergezeld door priesters en kerkgangers.

Speciale gasten
De ambassadeur van het Vaticaan in Nederland, Aartsbisschop mgr. dr. André Dupuy, en vele andere priesters zullen aan de plechtigheid deelnemen. In het verleden hebben ook de ambassadeurs van Uruguay, Malta, Macedonie , Kroatië, Suriname, Spanje, Griekenland deelgenomen aan de processie; zij zijn ook voor dit jaar uitgenodigd.

Bont gezelschap
De processie heeft ook dit jaar een multicultureel karakter. Afgevaardigden van de Syrische, Filippijnse, Antilliaanse kerk zijn genodigd. Alsmede delegaties van de Armeense, Koptische en Ethiopische kerken. Onder de gasten is ook de Syrisch/orthodoxe bisschop in Nederland, mgr. Polycarpos Augin Aydin. Ook lopen in de stoet mee de zusters van drie religieuze families. Een nieuwe oecumenische traditie heeft zich in de hoofdstad gevestigd.

Programma 2 juni 2013
11.15 Plechtige eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 220
12.45 Sacramentsprocessie over de grachtengordel
13.30 Afsluitend plechtig lof in de Onze Lieve Vrouwekerk

Rome
Op deze dag willen we ons door de Sacramentsprocessie op bijzondere wijze verbinden met de viering van Sacramentsdag door Paus Franciscus. Bij gelegenheid van het Jaar van het Geloof heeft  hij alle gelovigen opgeroepen om samen met hem om 17.00 uur een uur door te brengen in Aanbidding van het Allerheiligste. Daarom zal er na afloop van het plechtig lof in de Onze Lieve Vrouwekerk gelegenheid zijn tot Aanbidding van het Allerheiligste in de kapel van de Begijnhof, waar de emeritus hulpbisschop, Mgr. J.G.M. van Burgsteden sss, om 17.00 uur een H. Lof ter ere van het Allerheiligst Sacrament zal vieren, dat wordt afgesloten om 18.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen.

info

Rector dr. R. De Ojeda, pr.
(06)  18 51 96 47
rdeojeda@mail.com
www.olvkerk.nl

locatieOnze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 220
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl