Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Opus Dei

Opus Dei

Website E-mail

Personele prelatuur van de katholieke Kerk die gewone leken helpt de heiligheid na te streven in hun dagelijkse bezigheden, in het bijzonder door hun werk, gesticht in 1928 door Jozefmaria Escrivá

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 20 mei 2013    Evangelie van 2013-05-20
(2e Pinksterdag)
begintijd11:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelGezinsdag: Echte mannen gezocht
beschrijving

Tweede Pinksterdag, 20 mei 2013

ECHTE MANNEN GEZOCHT
Jongens moeten weer de ruimte krijgen om jongens te zijn

Deze dag voor het gezin zal ook over meisjes gaan, maar staat toch vooral in het teken van jongens. Welk beeld van de jongen én zijn ouders geven jongensopvoedboeken van eind 19de eeuw tot in onze tijd?

Angela Crott zal vier jongenseigenschappen behandelen die steeds opnieuw in de literatuur terugkeren en waar ouders tot op de dag van vandaag mee te maken hebben: baldadigheid of kattenkwaad, hoogmoed of grootspraak, ledigheid of luiheid en zwijgzaamheid of verlegenheid.

Ook wordt de rol van de moeder en de vader afzonderlijk belicht en vervolgens die van de ouders gezamenlijk. Welke rol krijgt ieder van hen in de opvoedboeken toebedeeld?

In de jaren zeventig vond een grote omslag plaats als gevolg van grote maatschappelijke veranderingen. De democratisering en de individualisering kregen hun beslag en de secularisering en de vrouwenemancipatie zetten door. De rollen van moeder en vader werden inwisselbaar. De meeste opvoedkundigen moesten concluderen dat jongens daar niet op zaten te wachten.

Ook nu blijven zij herhalen: jongens hebben veel ouderlijke aandacht nodig. En een jongen heeft, als hij groter wordt, vooral aandacht nodig van zijn vader. Van hem wil hij leren hoe een man zich moet gedragen.


Angela Crott is historica. Haar interesse in jongensgedrag dateert van de periode 1975-1980 toen ze in het basisonderwijs werkzaam was. Ook haar beide zonen, die begin jaren 80 geboren werden, waren voor haar een leerschool. Deze ervaringen heeft ze vastgelegd in Is mijn zoon een macho? Over het opvoeden van jongens (2004).

In 2011 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het proefschrift Van hoop des vaderlands naar ADHD’er. Het beeld van de jongen in opvoedingsliteratuur (1882-2005). Een van de conclusies van dit proefschrift was dat niet het gedrag van jongens is veranderd, maar de manier waarop de maatschappij tegen dit gedrag aankijkt. Voor dit onderwerp was zoveel publieke belangstelling dat er een publieksversie is verschenen onder de titel Jongens zijn ’t. Van Pietje Bell tot probleemgeval.

 

Programma

11.00   ontvangst
11.30   gelegenheid om de H. Mis bij te wonen
12.15    koffie
12.45   Angela CrottEchte mannen gezocht!’
13.45   geheel verzorgde lunch
14.45   workshops en evaluatie
15.30   afsluiting met thee

Voor de kinderen is er vanaf 12.30 uur een speciaal programma en de baby’s krijgen vanaf 11.30 uur aparte opvang.

Aanmelding: U kunt zich aanmelden bij de familie Pouw, of een e-mail sturen naar gezin@soka.nl

Voor de organisatie van het kinderprogramma ontvangen we graag de naam en de leeftijd van de kinderen.

Plaats: Conferentieoord Zonnewende,Tilburgseweg 54, 5066 BV Moergestel.
Tel. 013 5132630

Kosten incl. lunch:
Volwassenen € 15 p.p. Kinderen t/m 7 jr € 4,- Kinderen vanaf 8 jr € 6 Max. bedrag per gezin € 50,-
Betaling: Bij voorkeur via Postbank 5157514 t.n.v Stichting SOKA, Amsterdam. Betaling kan echter ook ter plaatse.

info

(013) 513 26 30
gezin@soka.nl
www.soka.nl

Contactpersonen:
Pieter en Rita Pouw-Bahlmann
(035) 694 63 50

organisatieOpus Dei
locatieConferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl