Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 28 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-28
 titelPelgrimswandeling naar Sint-Rosa
beschrijvingAan de vooravond van de traditionele Rosa-processie in Sittard, organiseert Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden op za 28 augustus een pelgrimswandeling naar Sittard vanuit een andere plaats waar Sint-Rosa wordt vereerd: Sibbe bij Valkenburg.

Het vertrek van de 24 km lange pelgrimswandeling is om 09.45 uur bij de Sint-Rosakerk te Sibbe. Even verderop, bij de St.-Rosakapel, wordt de tocht officieel geopend met het pelgrimsreisgebed.
Pelgrims kunnen zich ook 3 kilometer verderop aansluiten: bij het NS-station van Valkenburg dat rond 10.30 uur wordt gepasseerd. Ook het NS-station van Schinnen is (om 14.45 uur) een opstapplaats; voor wie 11 kilometer wandelen genoeg is.

Bezinningsmomenten zijn er bij de Mariakapel van Nagelbeek, in der Pater Karel-kapel te Munstergeleen en uiteraard bij de Rosakapel op de Kollenberg, aan de rand van Sittard.

De pelgrims komen op tijd aan om aan de Eucharistieviering te kunnen deelnemen van 18.00 uur in de Michielskerk aan de Markt te Sittard. Daarna is er in de binnenstad de Rosa-kermis met veel muziek, straattheater, etc.

De opstapplaatsen zijn ’s avonds weer te bereiken met o.a. de trein naar Schinnen of Valkenburg.

Sint Rosa en Sittard
De heilige Rosa werd in 1587 in Lima uit Spaanse ouders geboren en bracht haar leven door in grote vroomheid en soberheid. Ze stierf in 1617 en een halve eeuw later werd ze de eerste niet-Europese vrouw die heilig werd verklaard.
St. Rosa kreeg bekendheid in Sittard door de dominicanen, die zich in 1626 in Sittard hadden gevestigd en toen ook werkzaam waren in Peru. Toen in de tweede helft van de 17e eeuw Sittard en omgeving werden geteisterd door dysenterie, adviseerden de Dominicanen de bevolking op Sint Rosa aan te roepen als voorspreekster tegen de dodelijke dreiging van deze epidemie. Het stadsbestuur nam dit advies over en beloofde -als de ziekte zou wijken- haar uit te roepen tot stadspatrones en om op de Kollenberg, het hoogste punt van Sittard, een kapel te bouwen ter ere van Sint Rosa. Beide beloftes, alsook de belofte om jaarlijks een processie te houden, doet de Sittardse bevolking tot op heden gestand.

info(043) 4501741
www.spvlimburg.nl
locatieSint-Rosakerk
plaatsSibbe (Limburg)
postcode63
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl