Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 14 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-14
 titel67ste kaarsjesprocessie
beschrijvingZaterdag 14 augustus gaat in de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil in Duffel de 67ste kaarsjesprocessie ter ere van de H. Maagd uit.

De processie trok voor het eerst uit in 1937 naar aanleiding van de driehonderdste verjaardag van de vinding van het miraculeuze beeldje. Met deze processie wordt herdacht dat in 1637 twee koeherdertjes in Duffel een merkwaardig Mariabeeldje vonden. Het figuurtje, van gebakken klei en amper twaalf centimeter groot, zat verborgen in een wilg. De verering van dit beeldje nam al snel buitengewone proporties aan.

Na een bescheiden houten exemplaar, kreeg het beeldje later een stenen kapel als onderdak. In 1937 legde kardinaal Van Roey de eerste steen voor de vergroting van deze kapel. Op 14 augustus van dat jaar trok voor het eerst de kaarsjesprocessie uit, met zowat vijfduizend deelnemers. Sedertdien trekt de processie jaarlijks op de vooravond van Maria Hemelvaart door de straten van Duffel-Oost.

De deelnemers verzamelen om 20.30 uur op het plein voor de kapel, waar kaarsjes met windkapjes verkrijgbaar zijn. De processie vertrekt om 21 uur op de Bruul. Via een geluidsinstallatie langs het parcours kunnen de processiegangers mee zingen en bidden met de rechtstreeks uitgezonden gezangen en gebeden. Verschillende zangkoren en verenigingen zullen mee opstappen. Zo onder meer de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, het Onze-Lieve-Vrouwkoor en de vlaggendragers van de diverse Duffelse verenigingen. De wagen met daarop het Mariabeeldje, sluit de processie af.

Na afloop van de processie is er een openluchtmis op het Kapelleplein, waar 750 stoelen beschikbaar zijn. Bovendien is er gelegenheid tot individuele zegening met het Onze-Lieve-Vrouwbeeldje. Elke deelnemer ontvangt ook een gedachtenisprentje van de processie.

(bron: www.rknieuws.net / tb)

infopastoor Jan De Kinder, 015/31.15.86 of
Lode Van Nylen, 015/31.33.51
leven@tiscali.be
locatieParochie van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil
plaatsDuffel (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl