Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerdonderdag 28 maart 2013    Evangelie van 2013-03-28
(Witte Donderdag)
begintijd21:15 uur
 titelConcert - Victoria in Tenebris
beschrijving
Datum: Donderdag 28 maart 2013
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 21.15 uur
Entree: € 10 (tot 16 jaar: € 5)
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

VICTORIA IN TENEBRIS
Lamentaties en Responsoria van een Spaans meestercomponist

Cappella Minor  o.l.v. Paul de Kok

Cappella Minor zingt op donderdag 28 maart een programma met uitmuntende passiemuziek in de St Willibrordkerk te Utrecht. Uitgevoerd worden de Lamentaties voor Witte Donderdag en Goede Vrijdag van de Spanjaard Tomas Luis de Victoria, naast Palestrina en Lassus een van de allerbelangrijkste componisten uit de zestiende eeuw.

De Victoria componeerde voor beide dagen van de Goede Week drie lamentaties, op teksten uit de klaagliederen van de profeet Jeremias. In deze aangrijpende teksten wordt getreurd over de verwoesting van Jeruzalem, als metafoor voor het lijden van Christus. Door de eeuwen heen hebben vele componisten deze expressieve teksten van muziek voorzien.  

De prachtige lamentaties van De Victoria worden door Cappella Minor afgewisseld met enkele van diens expressieve responsoria voor dezelfde dagen van de Goede Week: de zogenaamde ‘tenebrae responsoriae’, van tenebrae of duister, omdat deze stukken traditioneel alleen bij het licht van enkele kaarsen in een verder volledig verduisterde kerkruimte werden gezongen.

Cappella Minor zingt dit programma met een kleine bezetting van elf zangers om de polyfonie van deze muziek optimaal tot haar recht te laten komen.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl