Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 29 maart 2013    Evangelie van 2013-03-29
(Goede Vrijdag)
begintijd20:00 uur
 titelMarkus Passion van Bach
beschrijving
Datum: Vrijdag 29 maart 2013
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Tijd: 20.00 uur
Entree: Voorverkoop: € 17,50
Toegang aan de zaal: € 20
(€ 10,- CJP/Studenten)
voorverkoop: 023 538 66 82
of via www.vocaalensemblekwarts.nl
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl / www.vocaalensemblekwarts.nl

De “verloren” Markus Passion van Bach in Utrecht

Utrecht heeft een primeur op 29 maart aanstaande! Vocaal ensemble Kwarts voert dan in de St. Willibrordkerk de Markus Passion van J.S. Bach uit, gereconstrueerd door dirigent Gerrit Maas. Het koor werkt in dit concert samen met het Consort de Kleine Johannes en solisten Albert van Ommen (tenor), Hrafinhildur Árnadóttir (sopraan)  Franziska Brandenberger (alt) en Marijn Zwitserlood (bas) 

Een vernieuwde Markus Passion
De Marcus Passion van Bach werd lang als verloren beschouwd totdat onderzoek aanwees dat de belangrijkste delen van die Passie op een eerder geschreven compositie van Bach waren gebaseerd. Talloze musicologen, dirigenten en componisten hebben zich gewaagd aan reconstructies van de Markus Passion.

Gerrit Maas maakt in zijn reconstructie zoveel mogelijk gebruik van Bachs eigen noten. Hij gebruikt de Trauerode, maar ook vele andere cantates en zelfs instrumentale werken van Bach als ‘delfstoffen’.

“Ik ben niet de eerste die dit probeert”, zegt Gerrit Maas. “Gustav Adolf Theill en Ton Koopman hebben eerder soortgelijke reconstructies gemaakt en met succes uitgevoerd. Maar bij het selecteren van geschikte passages uit Bachs oeuvre zijn zoveel keuzes te maken. Die hebben meer met iemands persoonlijke smaak te maken, dan met geschiktheid van de woorden voor de Markus Passion. Ik wilde mezelf niet het plezier ontzeggen om zelf te kunnen kiezen en ik wilde ook graag mijn eigen ideeën over tekst en over Bach als componist naar voren laten komen.”

Het belooft een bijzondere uitvoering te worden.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl