Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 15 augustus 2004    Evangelie van 2004-08-15
 titel700e Brugse Belofte
beschrijvingZondag 15 augustus trekt De Brugse belofte voor de 700ste keer door het historische centrum van Brugge. Deze processie, in de volksmond bekend als de "Blindekensprocessie", is een van de oudste nog bestaande processies in West-Europa.

De Brugse Belofte ontstond naar aanleiding van de Slag van de Pevelenberg in 1304 nabij het Noord-Franse Mons en Pévèle. Toen beloofden de Brugse vrouwen dat zij jaarlijks een kaars aan Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie in Brugge zouden offeren als hun zonen en echtgenoten heelhuids van het slagveld terugkeerden. Sindsdien is die belofte, op enkele uitzonderingen na, in ere gehouden.

De 700ste Blindekensprocessie wordt gekenmerkt door enkele nieuwigheden. Zo worden voor deze feesteditie enkele kostuums van de 175 figuranten die in de Brugse Belofte mee opstappen, vernieuwd. Daarnaast stappen in de processie, behalve de leden van de confrérie van Onze-Lieve-Vrouw van Blindekens, ook voor het eerst leden van de confrérie van Onze-Lieve-Vrouw van Poperinge en van een confrérie uit Bergen-op-Zoom op.

Programm:
08.45 uur start aan de Smedenpoort
Route : Smedenstraat-Kreupelenstraat-‘t Zand- Zuidzandstraat - Steenstraat - Markt- Vlamingstraat - Academiestraat - Spiegelrei - Potterierei (nr. 72)
10.00 uur mis in de Kapel van O.-L.-V. van de Potterie
11.15 uur terugkeer naar de Smedenpoort

infoJean-Luc Meulemeester
050/31.05.45
locatie
plaatsBrugge (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl